Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tragedi på Zoo – lejonunge dödades av sin egen flock

Otäcka scener utspelade sig i lejonhägnet på Köpenhamn Zoo när en unge slogs ihjäl och blev halvt uppäten av sin egen flock. Foto: Press/Köpenhamm Zoo
Här är tre av de ungar som föddes på Köpenhamn Zoo för någon månad sedan. Av de nio är det bara sju kvar i livet. Foto: Frank Ronsholt

För andra gången på bara någon vecka har en lejonunge på Zoo i Köpenhamn dödats av sin egen flock.

Ungen hittades död i hägnet 20 minuter efter att djurskötarna tittat till flocken, skriver Ekstrabladet.

Så sent som i maj föddes två kullar med lejonungar på Zoo och lyckan var total i djurparken. Men efter måndagens tragedi är det bara sju ungar kvar, den första ungen försvann och blev troligtvis uppäten av sina egna för två veckor sedan.

Enligt personalen på Zoo var allt i sin ordning i flocken vid 17.30-tiden på måndagseftermiddagen. Men bara tjugo minuter senare hittades den lille ungen. Bilder visar hur den har blivit biten eller riven på buken och ligger död i hägnet.

Ungen på Zoo kan ha dödats av en hona

En annan hona misstänks vara det lejon som dödade ungen.

– Flocken består av två honor och en hane och vi misstänker att det är honan som inte var ungens mor som har gjort det, säger veterinären Mads Frost Bertelsen till danska TV2. 

Att lejon dödar sina egna i en flock är inte ovanligt och det handlar enligt veterinären om en slags ekonomi.

– Ute i det vilda ska lejonen kämpa för varje kilo kött de kan få. Det är inte värt besväret att utfodra en unge som kanske är sen i utvecklingen eller visar sig svag. Därför har flocken sannolikt valt att slå ihjäl ungen och äta upp den, säger veterinären Mads Frost Bertelsen.

Zoo:s policy: "Låta dem leva så naturligt som möjligt

Han understryker samtidigt att om djurskötarna hade ingripit och tagit hand om ungen om de upptäckt att det var något fel på den eller att något var på väg att hända den.

– Vår policy är att de ska leva så naturligt som möjligt men vi är inte intresserade av att någon kommer till skada eller blir ihjälbiten, säger han enligt Ekstrabladet.