Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tennistränaren mördade Cecilia i sommarstugan

Cecilia blev 32 år gammal. Hennes sambo Andreas Moberg ihjälhögg henne med flera knivhugg när han satt gränsle över henne.Foto: Privat
Andreas Moberg dödade sin sambo Cecilia med flera knivhugg mot hals, ansikte och kropp.Foto: Polisens förundersökning
Cecilia Eriksson knivhöggs till döds av sin sambo Andreas Moberg.Foto: Privat
Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Andreas Moberg dödade sin sambo Cecilia Eriksson med flera knivhugg i en sommarstuga i Åhus.

Tennistränaren döms till 15 år och 10 månaders fängelse. 

– Man gör inte så här, man tar inte någons liv och inte på ett så här brutalt sätt, säger Cecilias mamma.

I april förra året larmades polis till ett sommarstugeområde i Åhus. I stugan hittade patrullen en kvinna som knivhuggits till döds. 

Kvinnan var 32-åriga Cecilia Eriksson och den som larmat polisen till platsen var hennes 29-åriga sambo, Andreas Moberg, som hon bott tillsammans med i fem månader. De blev ett par i september 2017.

I närheten av huset hittade polisen tre knivar med DNA från både Cecilia och Andreas Moberg.

Moberg greps, men har genom hela rättsprocessen hävdat sin oskuld. Tidigt påstod han att två okända män trängt in i stugan och tvingat honom att lämna huset i bil med en av dem, innan han släpptes. När han kom tillbaka till stugan låg hans sambo död i köket. Men han ljög. 

Andreas Moberg hade gett utredarna en i flera avseende positiv bild av sig själv och berättade om sina tidigare framgångar som elitidrottsman. Enligt ett frivårdsyttrande från Kriminalvårdare var Andreas Moberg före mordet anställd som tennistränare. 

 Han beskrev förhållandet med Cecilia som romantiskt, bland annat hade paret planerat en spa-helg på Ystad saltsjöbad.

Sambon ändrade historien

Senare ändrade han sin historia och hävdade nödvärn. Enligt honom skulle Cecilia ha huggit honom i handen med en kniv. Enligt Andreas historia ska han ha tagit upp en kniv från ett knivställ som åkt ner på golvet. 

– Då tar jag upp en av dom och hugger mot henne och träffar, träffar halsen. Så hon faller ihop till golvet och ja, olyckligtvis så träffar det så illa så att hon börjar blöda kraftigt direkt. Och det var, gjorde jag i rent självförsvar för att hon, hon hade, huggit mig i handen.

Under utredningen har åklagare och kriminaltekniker kommit fram till att 29-åringens förklaring om självförsvar inte stöds av de fynd som gjorts. 

Moberg satt gränsle över sambon när han högg

Andreas Moberg högg enligt domen Cecilia i ansiktet, halsen och kroppen och hon dog till följd av blodförlust. Han har erkänt att han slog Cecilia Eriksson och högg henne i hals och mot munnen, men hävdar nödvärn eftersom Cecilia fortsatte attackera honom. 

Men enligt kriminalteknikerns bedömning ska de dödliga knivhuggen utdelats när förövaren satt gränsle över Cecilia. Hennes armar lär ha varit tryckta mot kroppen, visar analysen av blodbilden. Obducenten räknade till att Cecilias kropp hade skador från minst 20 olika angrepp.

Tingsrätten resonerar så här om Andreas Mobergs försvar om nödvärn:

Vad Andreas Moberg har berättat och stödet för detta leder därför inte till en annan slutsats än att hans invändning om nödvärn framstår som obefogad I det sagda ligger att det inte finns anledning att räkna med att Cecilia Eriksson överhuvudtaget angrep honom med kniv, även om just detta inte har kunnat kontrolleras i mer direkt mening”.

 

Mamman: ”Hon kände sig hotad”

Cecilia Erikssons mamma berättar att hennes dotter känt sig hotad tiden före mordet och beskriver förhållandet som destruktivt.

– Hon ringde en del nätter när hon kände sig hotad. Hon var rädd. Vid några tillfällen ville hon lämna honom och sticka till Malmö. Hon sa att hon tänkt lämna honom.

Förhållandet var till en början harmoniskt och kärleken mellan Cecilia och sambon var stark. Men med tiden bråkade paret allt mer.

– Jag trodde de var kära i varandra. Jag vet att hon älskade Andreas (Moberg) och de hade det bra den första tiden. Jag trodde han älskade henne också.

 

Cecilia Eriksson förblödde efter att ha knivhuggits av sin sambo.Foto: Polisens förundersökning

 

Döms till 15 års fängelse för mord

Nu har Andreas Moberg dömts till 15 år och 10 månader i fängelse för mordet på Cecilia Eriksson. Han ska betala 187 000 kronor i skadestånd till hennes anhöriga. 

Enligt försvararen har 29-åringen aldrig velat döda någon. Han ska bara ha försökt försvara sig.

– Han blir utsatt för ett oväntat plötsligt angrepp i mörker när han står och dricker vatten, har advokat Björn Hurtig tidigare sagt till Kvällsposten.

– Men det är ett svårbedömt mål. Det uppstår ett tumult och min klient försvarar sig. Frågan är om de sista huggen sker inom nödvärnsrätten eller om han gått för långt. 

I samband med rättegången gjordes en rättpsykiatrisk undersökning. Läkarna kom fram till att Moberg inte begått den åtalade gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Under undersökningen har det inte heller framkommit att mannen lider av någon psykisk sjukdom och därför finns inte förutsättningar för att han ska dömas till rättpsykiatrisk vård.

 

Kvällsposten har sökt Andreas Mobergs försvarsadvokat för en kommentar.