Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sölvesborg sätter in väktare efter uppståndelse om Pride

Beslutet att förbjuda Prideflaggan från att hissas på stadshuset i Sölvesborg har väckt enorm uppmärksamhet. Nu anordnar man prideparad i protest mot stoppad regnbågsflagga.
Louise Erixon (SD) framför kommunhuset i Sölvesborg.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan.

Kommunchefen Lars Ericsson anser att det finns en hotbild mot kommunen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

– Ja, det gör det efter gårdagens incident och allt som hänt kring händelsen och därför sätter vi in väktare, säger han till tv-stationen.

Incidenten han syftar på är ett besök från Moderata Ungdomsförbundet under måndagen, då förbundets riksordförande Benjamin Dousa och Blekingeordförande Johannes Thernström kom till kommunhuset för att överlämna en prideflagga till den politiska ledningen i Sölvesborg.

– Flaggan är inte ett vänsterpåhitt som en del lokala företrädare har hittat på. Att alla ska få älska vem man vill ska vara en självklarhet, sade Dousa i samband med flaggöverlämningen.

”Obehagligt”

Enligt kommunchefen upplevdes besöket som obehagligt av kommunens receptionist och därför ska väktare finnas på plats under resten av veckan.

Sölvesborg styrs av en koalition som kallas Samstyret, där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet ingår.

Flaggan som vållat diskussion.Foto: Fanny Berg

Ett reklamföretag i Sölvesborg har reagerat på den nya flaggpolicyn genom att visa prideflaggan på 13 digitala skyltar i kommunen, rapporterar Sydöstran. Ambitionen är att man inte ska kunna röra sig i Sölvesborg utan att se prideflaggan, uppger Alfred Appelros, som driver företaget, för tidningen.

Nyhetsappen


LÄS MER: Protester för Pride

LÄS MER: Åkessons svar om Pride 

LÄS MER: Här flaggar de för Pride