Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialsekreterare skickas utomlands efter flera hot

ARKIVBILD. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En socialsekreterare i Kalmar län har fått upprepande allvarliga hot mot sig – någonting som fick socialtjänsten att agera. 

Av säkerhetsskäl skickades sekreteraren och dennes familj på en resa utomlands.

– Vi har fått göra så här även tidigare, att skicka i väg anhöriga och personal efter personliga hot, säger Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande till Barometern. 


Bakgrunden till hoten som socialsekreteraren fick ta emot var ett avslagsbesked. Hoten bedömdes som allvarliga och riktades personligen till socialsekreteraren. Även sekreterarens bostad nämndes i hoten – därför kunde inte familjen bo kvar i sitt hem. 

Socialtjänsten fattade i februari, tillsammans med kommunens säkerhetsrådgivare i samråd med polisen, att skicka sekreteraren och familjen utomlands.

Anledningen till att det blev en utlandsresa var för att det bedömdes som den säkraste lösningen förklarar socialnämndens ordförande Roger Holmberg för Barometern.

– Det är samma prisnivå men känns tryggare och det är svårare att nå dem, jämfört till exempel en hotellvistelse i Karlskrona. Vi har fått göra så här även tidigare, att skicka i väg anhöriga och personal efter personliga hot, säger Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande, till tidningen.. 

Vill ha övervakningskameror

Anställda på socialtjänsten har hittills i år fått åtta hot riktade mot fem personer. I snitt har det riktats runt tio hot om våld per år de senaste åren, skriver Barometern. 

– Sedan 2010 har det hänt två gånger att hoten bedömts så allvarliga att anställd med familj fått vistas på annan ort, säger Cecilia Frid, socialchef till Barometern. 

Socialtjänsten har även kämpat för att få sätta upp övervakningskameror. Länsstyrelsen har godkänt några av ansökningarna men inte alla. Kommunen fick avslag i högre instans på sitt överklagande.

Även kammarrätten meddelade i februari att inget prövningstillstånd ska ges.

– Nej det hade inte påverkat. Här var det fråga om ett ganska avancerat hot framfört vid upprepade tillfällen, säger Roger Holmberg, till Barometern. 

Gärningsmannen har inte identifierats i det aktuella fallet och när familjen återvänder till Sverige kommer de få möjlighet till förstärkt skydd, skriver Barometern.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!