Inte som andra julgranar. Malmöpolisens passavdelning har hängt upp makulerade pass bland juleljus och röda kulor. Foto: PolisenInte som andra julgranar. Malmöpolisens passavdelning har hängt upp makulerade pass bland juleljus och röda kulor. Foto: Polisen
Inte som andra julgranar. Malmöpolisens passavdelning har hängt upp makulerade pass bland juleljus och röda kulor. Foto: Polisen

Polisens udda julpynt – inte bara en kul grej

Publicerad

Tomtar, juleljus, röda kulor, glitter… och svenska pass?

Malmöpolisens julgran är inte som andra julgranar.

– Det är underligt att folk beställer nya pass och sedan inte hämtar ut dem, säger Christer Rindmo, chef för passexpeditionen i Malmö.

Julgranen med makulerade, svenska pass prydligt upphängda i grenarna ska fungera som en extra påminnelse till den som har beställt nytt pass - och sedan har glömt att hämta ut det.

– Vi skickar förstås ut alltid ut påminnelse till den som inte hämtar ut det nya passet. Granen är en kul grej, men inte bara det, säger Christer Rindmo.

"Känns lite tokigt"

– Alltihop känns lite tokigt. Först går man igenom hela processen med att skaffa ett nytt pass, och sedan ligger det bara här i flera månader. Och en del hämtas aldrig ut, säger Christer Rindmo.

Ett nytt pass ska hämtas ut inom tre månader, och blir det liggande längre makuleras passet och skickas sedan för destruktion. Varje år förstör Malmöpolisen mellan 100 och 150 pass, som inte har hämtats ut av sin nya ägare.

Makulerade pass

– Jag kan förstå att det finns enstaka fall där man inte kan eller har möjlighet att hämta ut sitt pass, men visst undrar man...

https://www.facebook.com/Malmopolisen/photos/a.417779641604343.88006.410195232362784/1516674081714888/?type=3&theater

Christer Rindmo säger att man inte ska tolka julgransbilden - som har publicerats på Facebook - som att polisen säger: "Hämta era pass, annars hänger vi upp dem i granen".

– Nej, det där är makulerade, gamla pass. De är helt avpersonaliserade, det finns inga uppgifter kvar i dem. Vi vill inte att någon ska tro att de hänger i polisens julgran.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag