Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens udda julpynt – inte bara en kul grej

Inte som andra julgranar. Malmöpolisens passavdelning har hängt upp makulerade pass bland juleljus och röda kulor. Foto: Polisen

Tomtar, juleljus, röda kulor, glitter… och svenska pass?

Malmöpolisens julgran är inte som andra julgranar.

– Det är underligt att folk beställer nya pass och sedan inte hämtar ut dem, säger Christer Rindmo, chef för passexpeditionen i Malmö.

Julgranen med makulerade, svenska pass prydligt upphängda i grenarna ska fungera som en extra påminnelse till den som har beställt nytt pass - och sedan har glömt att hämta ut det.

– Vi skickar förstås ut alltid ut påminnelse till den som inte hämtar ut det nya passet. Granen är en kul grej, men inte bara det, säger Christer Rindmo.

"Känns lite tokigt"

– Alltihop känns lite tokigt. Först går man igenom hela processen med att skaffa ett nytt pass, och sedan ligger det bara här i flera månader. Och en del hämtas aldrig ut, säger Christer Rindmo.

Ett nytt pass ska hämtas ut inom tre månader, och blir det liggande längre makuleras passet och skickas sedan för destruktion. Varje år förstör Malmöpolisen mellan 100 och 150 pass, som inte har hämtats ut av sin nya ägare.

Makulerade pass

– Jag kan förstå att det finns enstaka fall där man inte kan eller har möjlighet att hämta ut sitt pass, men visst undrar man...

https://www.facebook.com/Malmopolisen/photos/a.417779641604343.88006.410195232362784/1516674081714888/?type=3&theater

Christer Rindmo säger att man inte ska tolka julgransbilden - som har publicerats på Facebook - som att polisen säger: "Hämta era pass, annars hänger vi upp dem i granen".

– Nej, det där är makulerade, gamla pass. De är helt avpersonaliserade, det finns inga uppgifter kvar i dem. Vi vill inte att någon ska tro att de hänger i polisens julgran.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!