Foto: FRITZ SCHIBLIFoto: FRITZ SCHIBLI
 Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFoto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
 Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Här är pos-it-lapparna som kvinnan i receptionen skickade. Foto: PolisenHär är pos-it-lapparna som kvinnan i receptionen skickade. Foto: Polisen
Här är pos-it-lapparna som kvinnan i receptionen skickade. Foto: Polisen

Polisens lapp avslöjade misstänkt våldtäktsman

Publicerad

Tre veckor efter ett misstänkt våldtäktsförsök sprang Malmökvinnan på den misstänkta gärningsmannen.

Med hot tvingade taxichauffören henne att ta tillbaka sin polisanmälan.

Nu har han dömts för övergrepp i rättssak.

När kvinnan gick in på rättscentrum i Malmö för att ta tillbaka sin anmälan om ett våldtäktsförsök fick hon efter en stund en post-it-lapp med frågan "Är du hotad?". 

Bara meter bort stod var taxichauffören som tre veckor tidigare ska ha försökt våldta henne. Svaret på frågan var "ja" och då uppdagades ärendet om övergrepp i rättssak.

– Kvinnan i receptionen bad XX att vara tyst och sa till honom att sätta sig ner. Kvinnan i receptionen stängde luckan, men inte helt. När hon pratade med en polis sa XX till mig att jag skulle ta tillbaka anmälan, berättar kvinnan i förhör. 

Övergrepp i rättssak

Den misstänkta gärningsmannen och offret sprang på varandra på en krog i Malmö tidigare samma dag som kvinnan försökte dra tillbaka sin anmälan. Till en början var han vänlig – det övergick snabbt till hot om att skada hennes barn.

– Jag upplevde XX som ömson hotfull, ömsom desperat och ömsom vänlig. 

Kvinnan gav med sig och åkte i en taxi tillsammans med mannen till polisstationen.

Nu har han dömts för övergrepp i rättssak. Han nekar till brott – och förklarar att kvinnan själv erbjudit att ta tillbaka anmälan av dåligt samvete eftersom han förlorat sitt taxikort. 

Det ska, enligt honom, inte ha förekommit några pengar eller hot. 

– Fem gånger sa hon till kvinnan i receptionen att hon ville ta tillbaka sin anmälan. Jag vet att hon var nervös. Så de i receptionen tänkte kanske att jag hotade henne, säger taxichauffören i förhör. 

Döms till samhällstjänst

Men tingsrätten går alltså på kvinnans linje. I domen förs ett resonemang om att kvinnans berättelse är mer trovärdig och att taxichaufförens förklaring framstår som orimlig. 

Han döms till 100 timmars samhällstjänst och ska betala 14 800 kronor i skadestånd till kvinnan. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag