Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionärernas coronaknep – digitala tipspromenader

Bertil Pettersson från PRO i Klippan har arbetat med appen.
Foto: Privat / Läsarbild
Stig Ålund från PRO Klippan på tipspromenad.
Foto: Privat / Läsarbild

Hårda tider kräver nya lösningar.

PRO i Klippan har hittat ett sätt att sköta aktiviteter - utan att träffas.

Viruskrisen i coronautbrottets spår har lett till nedstängda samhällen. Över hela världen uppmanas befolkningen att hålla sig hemma och undvika kontakt med andra. 

Isoleringen kan förstås leda till ensamhet och stillasittande men i skånska Klippan har lokalavdelningen av Pensionärernas Riksorganisation (PRO) löst problemet. Allt som krävs är en mobil och en app. Med det kan Klippans pensionärer gå på digitala tipspromenader, utan risk att drabbas av det fruktade viruset.

– Detta är ett sätt att erbjuda äldre aktiviteter utan att utsätta sig för smittorisk men det är även ett sätta att hålla sig fysiskt aktiv och samtidigt göra något trevligt. Även andra kommuninvånare kan delta i tipsrundorna, säger ordföranden Stig Ålund till Helsingborgs Dagblad.

Tipspromenaden byggs upp i en gratisapp som möjliggör flera olika rundor i området. Frågorna som ställs markeras på en digital karta som användarna sedan ska följa, frågorna besvaras i appen.

Appen bjuder på mycket knep.
Foto: Privat

PRO i Klippan har 800 medlemmar. Många av dem drabbas i spåren av viruskrisen. Förhoppningen är att tipsrundan ska hjälpa till att bryta isolering och bidra till rörelse.

Dessutom är rundorna öppna även för deltagare som inte är medlemmar i PRO.

I nuläget fins det 22 digitala tipspromenader i området Klippan, Östra Ljungby, Stidsvig, Ljungbyhed och Kvidinge. Men enligt PRO är fler på väg och det finns även önskemål om att utvidga området. Stig Ålund drömmer till exempel om en expansion till Stockholm.

– Jag funderar på att lägga ut en tipsrunda med lite kluriga frågor på Söder i Stockholm så att mina barn kan gå en runda också, säger han till HD.