Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndigheter chockades – 30-åring hade 800 djur

Foto: PER LEVENSKOG/LÄNSSTYRELSEN SKÅNE / TT NYHETSBYRÅN
Djuren omhändertogs direkt då de ansågs kunna utsättas för lidande
Foto: GISELA SVEDBERG (Arkiv)

En man i 30-årsåldern misstänks för grovt artskyddsbrott sedan polisen omhändertagit en mängd djur vid ett tillslag i Löberöd i Skåne, skriver Skånska Dagbladet.

Polisen misstänker näthandel med fridlysta djur och växter. När tillslaget gjordes i lokalen i torsdags upptäcktes omkring 800 djur, bland annat ett par krokodiler, giftormar, giftödlor, sköldpaddor och även flera svaga och döda djur.

– Det här är bland det största vi har sett, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Anonymt tips

Nationella operativa avdelningen (Noa) gick in i byggnaden ihop med inspektörer från länsstyrelsens djurskyddsenhet och lokala poliser efter ett anonymt tips om att det fanns en mängd ödlor, ormar och krokodiler i lokalen.

Djuren omhändertogs direkt då de ansågs kunna utsättas för lidande. Nu är det polisen som ska försöka placera ut dem, något som kan vara problematiskt när det gäller vildfångade djur.

Riskerar avlivas

– Det gäller att få tag på någon, ofta en djurpark eller liknande, som har tid och plats för att ta emot de här djuren. Ibland tvingas man avliva dem om man inte hittar någon som kan ta emot dem, säger Marcus Björklund.

Den misstänkte mannen har förhörts av polisen och därefter släppts på fri fot. Fängelsestraffet för grovt artskyddsbrott är högst fyra år.

TT

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!