Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Koranbrännarens nya plan – demonstration i Rinkeby

Filmen visar kvinnans upprörda protest efter koranbränningen – nu berättar 58-åringen själv om uppmärksammade händelsen.
Rasmus Paludan.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rasmus Paludan fick ett tvåårigt inreseförbud till Sverige i samband med den planerade koranbränningen i Malmö i slutet av augusti. 

Men redan till helgen planerar den högerextrema ledaren fem demonstrationer i Stockholm, däribland i Rinkeby. 

– Jag är svensk medborgare, hävdar han till Ekstrabladet

Rasmus Paludan planerade att bränna en koran i Malmö i slutet av augusti men stoppades vid gränsen och fick två års inreseförbud till Sverige. 

Den högerextrema partiledaren för Stram Kurs är känd för hatiska kampanjer och har tidigare lindat in Koranen i bacon och satt eld på den i invandrartäta stadsdelar i Danmark. 

Men inreseförbudet stoppar inte Paludan från att försöka på nytt i Sverige.  

Redan till den här helgen ska han enligt Ekstrabladet ha planer på att åka till Stockholm med ett tiotal medlemmar från Stram Kurs för fem stycken demonstrationer i utsatta områden, däribland Rinkeby. 

Samtidigt hävdar Rasmus Paludan nu att han är svensk medborgare i och med att hans pappa var svensk, vilket i så fall skulle kunna upphäva inreseförbudet. 

– Jag är svensk medborgare, så det här är inte en ansökan alls. Jag är svensk medborgare. Det är obestridligt, säger han till den danska tidningen. 

– Vi kämpar i första hand för den danska befolkningens lycka och säkerhet, och vi tror att islamiseringen av Sverige är ett enormt hot mot den danska befolkningen, fortsätter han.  

Våldsamt upplopp i Malmö

De våldsamma upploppen på Rosengård den 28 augusti startade efter att ett antal personer hållit en icke tillståndsgiven manifestation i Malmö där man bland annat bränt en koran.

Ett 15-tal personer, både kvinnor och män, misstänks för brott i samband med upploppet då däck och bråte brändes, busskurer krossades och samt blåljuspersonal utsattes för hot och våld. I samband med upploppen under kvällen och natten brändes föremål och det kastades sten mot polis och räddningstjänst.


Hundratals protesterade mot koranbränning i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!