Kim Wall kysste sin pojkvän och försvann i ubåten. Foto: TOM WALLKim Wall kysste sin pojkvän och försvann i ubåten. Foto: TOM WALL
Kim Wall kysste sin pojkvän och försvann i ubåten. Foto: TOM WALL
Kort senare hade Kim Wall sms-kontakt med sin pojkvän. "Jag lever fortfarande", "Men vi dyker nu", "Jag älskar dig!!!!" och "Han har tagit med sig kaffe och kakor". Foto: LÄSARBILDKort senare hade Kim Wall sms-kontakt med sin pojkvän. "Jag lever fortfarande", "Men vi dyker nu", "Jag älskar dig!!!!" och "Han har tagit med sig kaffe och kakor". Foto: LÄSARBILD
Kort senare hade Kim Wall sms-kontakt med sin pojkvän. "Jag lever fortfarande", "Men vi dyker nu", "Jag älskar dig!!!!" och "Han har tagit med sig kaffe och kakor". Foto: LÄSARBILD

Kim Walls sms i ubåten: ”Jag lever fortfarande”

Publicerad

Fraserna "Jag lever fortfarande" och "Jag älskar dig" hann Kim Wall den 10 augusti  att sms:a sin pojkvän.

Planen var att den svenska journalisten skulle vara tillbaka från sitt uppdrag redan innan solnedgång samma kväll.

Kim Wall hade efter månader av tystnad plötsligt fått en inbjudan till Peter Madsens ubåt – och i sista stund bestämde hon sig för att lämna vännerna för att följa med. 

Kim Wall fångade det udda. Hon berättade unika historier från världens alla hörn och hade människan i fokus. I början av förra året ville hon berätta historien om Peter Madsen – eller Raket-Madsen som han då kallades i Danmark.

Dansken konstruerade både ubåtar och rymdfarkoster. Hans uttalade mål var att bli den första amatören i rymden. Copenhagen Suborbitals  – som Peter Madsen lämnade 2014 – var en direkt konkurrent till honom. Kim Wall ville skriva om just tävlingen att bli den första amatören i rymden. 

CATARINA LUNDBÄCK: Skadorna får mig att må illa – Madsen är oberörd  

Rättegången mot Peter Madsen inleddes igår, torsdag.Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

Mejlkorrespondens

Första kontakten mellan Kim Wall och Peter Madsen skedde i mars 2017. De hade kontakt via mejl och Kim Wall försökte få till en intervju. Mejlkorrespondensen tystnade ut och under flera månader fanns ingen kontakt mellan dem. I augusti försökte Kim Wall återigen boka in en intervju med Peter Madsen.

– Det är korrekt. Men jag visste inte att det var samma Kim från Wired som jag pratat med förr, när vi återigen pratar i augusti, sa Peter Madsen under rättegången.

– Som du vet pratar jag med riktigt många journalister, och vid den tidpunkten tänkte jag inte att jag pratat med henne förut. 

Kontakten mellan Kim Wall och Peter Madsen var professionell – och handlade uteslutande om att Kim Wall ville göra en intervju med Peter Madsen.  

LÄS MER: Expertens kritik mot Madsens förklaring 

Skulle ha avskedsfest

Kim Walls inbjudan till Peter Madsen kom plötsligt. Det fick vi veta under rättegången i går.

Kim Wall och hennes pojkvän skulle den 10 augusti hålla en avskedsfest på Refshaleøn i Köpenhamn. De skulle flytta till Kina tillsammans och ville samla vännerna innan de lämnade Danmark. 

Mitt i förberedelserna till festen sms:ade Peter Madsen om en träff. Kim Wall hade väntat på inbjudan och i samråd med pojkvännen beslöt hon sig för att åka ut tillsammans med Peter Madsen. 

Pojkvännen var nära att följa med – men ångrade sig i sista stund för att vara tillsammans med vännerna de bjudit in till festen. 

– Planen var att vi skulle segla ut, dyka ner för att se havsbotten och därefter prata om fenomenet. Därefter skulle Kim Wall tillbaka till sina vänner. Planen var att Kim Wall skulle vara tillbaka före solnedgång, berättade Peter Madsen under förhandlingen i Köpenhamns byret. 

LÄS MER: Madsens sökning innan mötet: ”Halshugga flicka”

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen anländer till Köpenhamns byret på torsdagen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN

"Jag älskar dig"

Vänner till Kim Wall har berättat att pojkvännen gav henne en längre kyss än vanligt innan ubåtens avfärd. Det var en fin sommardag. Längs kajkanten i Köpenhamns hamn vinkades det häftigt mot Kim Wall. Hon stod på ubåten och vinkade glatt tillbaka. 

Kort senare hade Kim Wall sms-kontakt med sin pojkvän.

"Jag lever fortfarande", "Men vi dyker nu", "Jag älskar dig!!!!" och "Han har tagit med sig kaffe och kakor".

Vad som sen hände i ubåten i Öresund beskrev Peter Madsen under rättegången som "förfärligt". Så förfärligt att han inledningsvis – den 11 augusti, efter att han sänkt sin ubåt och blivit räddad – inte ville berätta att Kim Wall dog, för att skona Kim Walls anhöriga. 

I stället berättade Peter Madsen att han släppt av Kim Wall vid en restaurang på Refshaleøn. Den förklaringen ändrade han – och ändrade senare igen. 

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark efter förhandlingen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXORESSEN

Letade efter Kim Wall

När Kim Wall inte kom tillbaka till sin pojkvän på kvällen den 10 augusti anmälde pojkvännen henne försvunnen. På cykel letade han i området efter sin flickvän, men utan framgång. 

Peter Madsen hade i sin ubåt styckat Kim Wall, styrt mot Kögebukten och sänkt Kim Walls kvarlevor med hjälp av tyngder. Peter Madsen misstänkts ha dödat henne – men han står fast vid sin förklaring att Kim Wall dog efter en olycka. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag