Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Wall-polisen får sparken från Emilie Meng-utredning

Emilie Mengs mördare har fortfarande inte hittats – två och ett halvt år efter försvinnandet.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu startar den nya utredningen kring Emilie Meng – men utan Kim Wall-polisen Jens Møller Jensen.

Han tvingades bort efter att släppt en kritisk bok.

– Det viktigaste för familjen är att utredningen görs så intensivt och skickligt som möjligt – och att Emilie Mengs mördare grips, säger Mai-Britt Storm Thygesen, målsägandebiträde.

Chefen för polisens mordkommission i Köpenhamn, Jens Møller Jensen, tvingades lämna sin tjänst tidigare i höst.

Han anmäldes också till polisens disciplinnämnd för misstanke om brott mot tystnadsplikten.

Skälet: Han hade skrivit en bok där han bland annat tog upp mordet på den svenska journalisten Kim Wall, en utredning som han ledde.

LÄS MER: Han fick sparken efter boken om Kim Wall 

Nu får hans avsked återverkningar i ett annat fall – den nya utredningen kring det ouppklarade mordet på tonåringen Emilie Meng som försvann 2016 i danska Korsør.

– Jens Møller Jensen skulle gå i spetsen för den grupp som skulle utreda saken på nytt, men han plockades bort när boken kom ut, bekräftar Mai-Britt Storm Thygesen, målsägandebiträde till familjen, för danska Berlingske.

Jens Møller Jensen blev känd i både Danmark och Sverige under utredningen av mordet på Kim Wall, där Peter Madsen slutligen fälldes.

LÄS MER: Polisens utredare blev vän med Kim Walls föräldrar 

Hans envisa arbete och enträgna sökande efter Kim Walls kvarlevor har hyllats.

Men när han släppte sin bok blev han en impopulär inom dansk polis.

Boken heter ”Opklaret - mordchefens egen berättelse” och beskriver händelseförloppet utifrån polischefens perspektiv.

När boken släpptes blev Jens Møller Jensen omedelbart av med sitt chefsjobb och placerades om.

Polisen: Tidigare misstänkt pekas ut i boken

Det största problemet med boken från polisens synpunkt sett handlar om skildringen av terrordådet i Köpenhamn 2015. Där menar polisen att en misstänkt som aldrig åtalades går att identifiera, och därmed blev Jens Møller Jensen misstänkt för att ha brutit mot tystnadsplikten.

Men det ska också ha funnits kritik mot att Jens Møller Jensen tar åt sig för mycket av äran, uppger danska medier.

Omplaceringen får nu alltså återverkningar i ett annat fall. I somras utsågs Jens Møller Jensen till chef för en ny utredning av mordet på tonåriga Emilie Meng.Foto: FILIPPA ROGVALL

Omplaceringen får nu alltså återverkningar i ett annat fall. I somras utsågs Jens Møller Jensen till chef för en ny utredning av mordet på tonåriga Emilie Meng.

Hon försvann den 10 juli 2016. Sista iakttagelsen av henne gjordes tidigt på morgonen, då hon ska ha befunnit sig vid Korsør station. Hon eftersöktes i flera månader och hittades till slut död i en sjö.

Emilie Mengs familj är kritisk mot polisens arbete

Polisen har inte lyckats bringa klarhet i vad som hänt henne, något som familjen varit mycket kritisk mot.

I maj skickade de brev till justitieminister Søren Pape Poulsen och i somras möttes statsrådet och familjen. Ett konkret resultat av mötet blev att en ny grupp tillsattes som skulle gå igenom hela materialet på nytt.

Emilie Meng försvann den 10 juli 2016. Sista iakttagelsen av henne gjordes tidigt på morgonen, då hon ska ha befunnit sig vid Korsør station.Foto: SKÄRMDUMP

Denna grupp startade sitt arbete i slutet av augusti. 

Jens Møller Jensen skulle vara den som kommunicerade med familjen.

Han satte sig in i saken och hann ha möten med familjens målsägandebiträde Mai-Britt Storm Thygesen, men fick lämna detta uppdrag också, då boken kom ut.

”Det viktigaste för familjen är att Emilie Mengs mördare grips”

Charlotte Skovby som är chef för mordroteln i ett annat polisområde tar över hans arbetsuppgifter och nu startar arbetet om – med den nya uppställningen.

– Jag hade ett börjat ett bra samarbete med Jens Møller Jensen, så av praktiska skäl är detta trist. Men jag har talat med Charlotte Skovby. Henne har jag fått ett gott intryck av och vi har också etablerat ett fint samarbete, säger Mai-Britt Storm Thygesen till BT.

Även familjen är nöjd, uppger hon.

– Det viktigaste för familjen är att utredningen görs så intensivt och skickligt som möjligt – och att Emilie Mengs mördare grips.

Varken Charlotte Skovby eller Jens Møller Jensen har velat kommentera saken i danska medier.