Frågan om moskén i Växjö skulle få sända ut böneutropen har vållat stora diskussioner. Foto: Carl CarlertFrågan om moskén i Växjö skulle få sända ut böneutropen har vållat stora diskussioner. Foto: Carl Carlert
Frågan om moskén i Växjö skulle få sända ut böneutropen har vållat stora diskussioner. Foto: Carl Carlert
Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg. Foto: JENS CHRISTIANRobert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg. Foto: JENS CHRISTIAN
Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg. Foto: JENS CHRISTIAN
Moskén i Fittja var först i landet med böneutro. Foto: SUVAD MRKONJICMoskén i Fittja var först i landet med böneutro. Foto: SUVAD MRKONJIC
Moskén i Fittja var först i landet med böneutro. Foto: SUVAD MRKONJIC
Polisen höll pressträff.Polisen höll pressträff.
Polisen höll pressträff.

Polisens besked: Böneutrop från moské blir godkänt

Publicerad

Moskén i Växjö kommer hädanefter att få sända ut böneutrop varje fredag.

Detta står klart sedan polismyndigheten har gett stiftelsen Växjö muslimer godkänt för högtalarutsändning.

– I den här delen så är grannar inte part av tillståndsprocessen, säger Magnus Rothoff gruppchef på rättsavdelningen i polisregion Syd, vid en presskonferens på tisdagen.

Polismyndighetens beslut om att stiftelsen kommer att få sända böneutrop varje fredag medför en del villkor, skrev polisen i ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagsförmiddagen.

En förutsättning är att ljudnivån inte överstiger 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö. Högtalarna utanpå moskén ska också riktas på ett av polisen förutbestämt sätt.

Moskéns utrop varje fredag

Böneutropen kommer att höras varje fredag under tre minuter och 45 sekunder, under sommartid och således en timme tidigare under vintern.

Beslutet träder i kraft den 5 augusti och gäller under ett år.

 

LÄS MER: Biskopen välkomnar kritiserat böneutrop i Växjö

Debatten om böneutropen har varit het i Växjö. I februari ansökte Stiftelsen Växjös Muslimer om tillståndet – något som ledde till starka reaktioner. Bland annat bad kommunalrådet Anna Tenje (M) stiftelsen att dra tillbaka ansökan då hon menade att böneropen skulle leda ökad polarisering i samhället.

–  De muslimska församlingarna har ofta själva landat i slutsatsen att det går att kommunicera med sina medlemmar på andra sätt som inte sticker ut lika mycket. Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det, säger hon till TT.

Hennes uttalanden har resulterat i kritik från bland annat Amnesty International.

Höll presskonferens om böneutropen

Så här motiverar polisen beslutet:

"Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet. Enbart spridningen som sådan, det vill säga att böneutropen sker genom högtalarutsändning, har därför varit föremål för prövning."

Polisen höll senare en pressträff klockan 11.45 på tisdagen för att berätta ytterligare om beslutet.

– Ansökan har inte skiljt sig från vanliga ansökningar, säger Magnus Rothof, gruppchef på rättsavdelningen i polisregion Syd.

Mycket av diskussionen skulle komma att handla om ljudvolym och decibel.

Grannar har inget att säga

Polisen slog under pressträffen fast att ljudnivån enligt Folkhälsomyndigheten inte är skadligt för människors hälsa.

– I det här skedet är grannar inte part av tillståndprocessen. De kan bli part i vid ett framtida överklaganden, om man från rätten anser att de har klago- eller besvärsrätt, säger Magnus Rothof innan han förklarar varför grannar inte varit delaktiga i beslutet.

– Sjunde paragrafen i förvaltningslagen säger att ärendet ska förläggas enkelt, snabbt och billigt. En sådan åtgärd skulle vara väldigt resurskrävande och ta väldigt lång tid att genomföra, och det skulle fördröja processen avsevärt.

Tredje tillståndet i Sverige

Moskén i Växjö – som ligger i närheten av både bostadsområde och en skola – är den tredje i landet att få tillstånd till böneutrop. Tidigare har moskéerna i Fittja och Karlskrona beviljats tillstånd.

– Principen är att man förnyar tillståndet efter ett år, förklarar Klas Werme, rättschef i polisregion Syd.

– Vi har inte tagit intresse till utsändningens innehåll utan vi är åsiktsmässigt neutrala här.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag