Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

– Har visat vad vi går för och tagit politiskt ansvar

Louise Erixon, Sverigedemokraternas kommunalråd i Sölvesborg, är mycket nöjd med uppmärksamheten.Foto: JENS CHRISTIAN
Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson varnar för fartblindhet – det är långt till nästa val, mycket kan hända.Foto: OLA KJELBYE

Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon, SD, är inte förvånad över sitt partis framgångar i Skåne och Blekinge.

– Vi har haft chansen att visa vad vi går för och har tagit ansvar för politiken. Sölvesborg har varit väldigt mycket i fokus, säger hon.

Louise Erixon har varit oerhört uppmärksammad under hösten. Sölvesborg har under Sverigedemokraternas ledning styrts i ny riktning politiskt.

Kommunen har sagt nej till att ta emot nyanlända, satt stopp för slöja på skolpersonal, prioriterat bort samtidskonst och stoppat inköp av böcker på alla elevers modersmål.

Bland annat. Listan kan göras längre.

Har makten i tre kommuner

Sverigedemokraterna har makten även i Hörby och Bromölla. Men det är Sölvesborg som har blivit partiets mönsterkommun.

Och Louise Erixon är mycket med nöjd med uppmärksamheten. I alla fall en del av den.

– En del av uppmärksamheten har verklighetsförankring och en del är ”hittepåskriverier” från media. Men det här har ju väljarna genomskådat, säger hon.

– Även om det har gått en kort tid sedan valet så har vi visat att vi menar allvar. Vi hycklar inte och sviker inte, vi befinner oss i verkligheten och vi visar det i praktisk handling.

Målet är att bli statsbärande

Hon talar mycket om hur viktigt det är för hennes parti att gå förbi Socialdemokraterna, bli störst.

– Vi kan vänta oss samma utveckling i övriga landet som vi redan har fått i södra Sverige. Målet är att bli statsbärande parti och förändra det här landet, säger Louise Erixon.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet är inte lika säker.

Han ser i och för sig SD-siffrorna i ljuset av en allmän uppgång för konservativa värderingar, men är inte säker på att framgången fortsätter till nästa val.

”Det är lätt att bli fartblind”

– Vi slutar 2010-talet med en stor ovisshet. Det enda som vi vet med säkerhet om detta är att det inte är val de närmaste dagarna, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han pekar på att Sverigedemokraterna i senaste valet i och för sig blev Sveriges tredje största parti med 62 mandat – men att de hade väntat sig en betydligt större framgång.

– Det är lätt att bli fartblind när det går bra. Men just nu vi är inne i en sömnig mellanvalsperiod med tusen dagar till nästa riksdagsval, säger Henrik Ekengren Oscarsson.