Tre miljoner kronor satsas på mindfulness. Foto: MARIANNA DAY MASSEY / PRESSENS BILD MARIANNA DAY MASSEYTre miljoner kronor satsas på mindfulness. Foto: MARIANNA DAY MASSEY / PRESSENS BILD MARIANNA DAY MASSEY
Tre miljoner kronor satsas på mindfulness. Foto: MARIANNA DAY MASSEY / PRESSENS BILD MARIANNA DAY MASSEY
Forskning har visat att metoden fungerar lika bra som KBT i behandling av psykisk ohälsa. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURESForskning har visat att metoden fungerar lika bra som KBT i behandling av psykisk ohälsa. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURES
Forskning har visat att metoden fungerar lika bra som KBT i behandling av psykisk ohälsa. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURES

Här satsas tre miljoner kronor på mindfulness

Publicerad

Andas in... och andas ut. Nu kan den som lider av utbrändhet, ångest eller depression erbjudas mindfulness på vårdcentralen.

Forskning har visat att metoden är lika effektiv som kognitiv beteendeterapi (KBT), därför har Region Skåne avsatt tre miljoner kronor för satsningen.

– Det är jättebra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap för att möta psykisk ohälsa, säger Gilbert Tribo (L), till Sydsvenskan.

Tre miljoner kronor avsätts av Region Skåne för att fler vårdcentraler ska kunna erbjuda meditation och mindfulness. Terapimetoden är tänkt för personer som diagnostiserats med utbrändhet, ångest eller depression.

Gilbert Tribo (L) var den som lade motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden. Beslutet om satsningen fattades i politisk enighet mellan partierna.

– Det är jättebra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap för att möta psykisk ohälsa. Bland annat skånsk forskning har visat att metoden är mycket effektiv, säger Gilbert Tribo till Sydsvenskan.

Vid Centrum för primärvårdsforskning i Lund har man kommit fram till att gruppbehandling i mindfulness är en mycket effektiv metod mot psykisk ohälsa. Den kan fungera lika väl som kognitiv beteendeterapi (KBT).

 

LÄS MER: Malin: ”Det var så illa att jag inte ville leva”

 

”Välkomnar allt som får folk att må bättre”

Genom metoden kan patienten lära sig att hitta ro och känna närvaro – ett förhållandevis enkelt och billigt sätt för en bättre folkhälsa, menar Gilbert Tribo.

– Jag har ju fått kommentarer om flum, att vi är i Sverige och inte är buddhister. Men mindfulness handlar om att hitta ro och återhämtning i sin vardag. Jag välkomnar allt som får folk att må bättre i själen. Vi har ju redan vårdval inom psykoterapi, mediciner och andra behandlingsmetoder.

Regionrådet Anders Åkesson (MP) är nöjd över beslutet och berättar att flera vårdcentraler redan kan erbjuda mindfulness till sina patienter.

– I dag är det redan över fyrtio vårdcentraler som kan erbjuda mindfulness i grupp eller individuellt. Pengar fanns redan avsatta i internbudgeten för att erbjuda utbildning till alla, säger han till tidningen.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag