Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här satsas tre miljoner kronor på mindfulness

Tre miljoner kronor satsas på mindfulness. Foto: MARIANNA DAY MASSEY / PRESSENS BILD MARIANNA DAY MASSEY
Forskning har visat att metoden fungerar lika bra som KBT i behandling av psykisk ohälsa. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM BRAND X PICTURES

Andas in... och andas ut. Nu kan den som lider av utbrändhet, ångest eller depression erbjudas mindfulness på vårdcentralen.

Forskning har visat att metoden är lika effektiv som kognitiv beteendeterapi (KBT), därför har Region Skåne avsatt tre miljoner kronor för satsningen.

– Det är jättebra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap för att möta psykisk ohälsa, säger Gilbert Tribo (L), till Sydsvenskan.

Tre miljoner kronor avsätts av Region Skåne för att fler vårdcentraler ska kunna erbjuda meditation och mindfulness. Terapimetoden är tänkt för personer som diagnostiserats med utbrändhet, ångest eller depression.

Gilbert Tribo (L) var den som lade motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden. Beslutet om satsningen fattades i politisk enighet mellan partierna.

– Det är jättebra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap för att möta psykisk ohälsa. Bland annat skånsk forskning har visat att metoden är mycket effektiv, säger Gilbert Tribo till Sydsvenskan.

Vid Centrum för primärvårdsforskning i Lund har man kommit fram till att gruppbehandling i mindfulness är en mycket effektiv metod mot psykisk ohälsa. Den kan fungera lika väl som kognitiv beteendeterapi (KBT).

 

LÄS MER: Malin: ”Det var så illa att jag inte ville leva”

 

”Välkomnar allt som får folk att må bättre”

Genom metoden kan patienten lära sig att hitta ro och känna närvaro – ett förhållandevis enkelt och billigt sätt för en bättre folkhälsa, menar Gilbert Tribo.

– Jag har ju fått kommentarer om flum, att vi är i Sverige och inte är buddhister. Men mindfulness handlar om att hitta ro och återhämtning i sin vardag. Jag välkomnar allt som får folk att må bättre i själen. Vi har ju redan vårdval inom psykoterapi, mediciner och andra behandlingsmetoder.

Regionrådet Anders Åkesson (MP) är nöjd över beslutet och berättar att flera vårdcentraler redan kan erbjuda mindfulness till sina patienter.

– I dag är det redan över fyrtio vårdcentraler som kan erbjuda mindfulness i grupp eller individuellt. Pengar fanns redan avsatta i internbudgeten för att erbjuda utbildning till alla, säger han till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!