Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här deltar SSU-ordföranden i möte där homofobi uttrycks

SSU:s förbundsordförande Philip Botström deltog i mötet i Malmö.
Foto: Privat
Det var på Kockum Fritid i Malmö som årsmötet hölls, där ett förslag om blodgivare skapade debatt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under SSU Skånes årsmöte uttryckte den styrande falangen att homosexuella har ”smutsigt blod”, enligt flera deltagare.

Förbundsordförande Philip Botström har sagt att han inte kände till saken.

Men nu berättar flera SSU:are att han satt med under den hätska debatten – utan att agera.

”För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar”, skriver S partisekreterare Lena Rådström Baastad i ett sms.

SSU-ordföranden Philip Botström menar att det inte finns belägg för att medlemmarna uttryckt sig olämpligt.

– Om bevis funnits på att SSU-medlemmar har negativ syn på kvinnors rättigheter, demokrati eller hbtq-personer så hade de fått lämna partiet, sa förbundsordförande Philip Botström när Sveriges Radios Studio ett uppmärksammade Kvällspostens avslöjande på tisdagen.

– Det finns ingen plats i SSU och Socialdemokraterna för människor som inte skriver under på våra grundläggande värderingar, sa Philip Botström.

Men flera medlemmar som närvarade på årsmötet i år, som hölls på Kockums Fritid i Malmö, säger att Philip Botström själv hörde de homofobiska uttalandena.

Det var under en debatt om huruvida homosexuella ska få donera blod på samma sätt som heterosexuella som mötet fullständigt spårade ur.

”De sa att de inte vill ha homosexuellas blod”

Sverige är ett av de första länder som tillåter homosexuella och bisexuella män att lämna blod. Men för att homosexuella män ska få donera blod krävs att de inte haft sex på ett år.

En SSU-motion syftade till att alla som är friska ska ha samma rätt att donera.

Före detta ledamoten för SSU Bromölla Lukas Bjarkason säger att Philip Botström var med på årsmötet där falangen uttryckte homofobiska åsikter under en diskussion om bloddonationer.

– Diskussionen varade i en timme och fick brytas mitt i allt för att folk var så upprörda. De nekar nu men det var utan tvekan homofobiska kommentarer. De sa saker som att homosexuella har smutsigt blod och att de själva inte vill ha det blodet. 

Lukas Bjarkason lämnade SSU efteråt för att han inte vill ”vara med i ett ungdomsparti som inte har rätt värdegrund”.

SSU-ordföranden Philip Botström deltog i det omdiskuterade mötet i Malmö.

Botströms pressekreterare: "Var inte med under debatten"

Enligt SSU-ordföranden Philip Botströms pressekreterare Hanna Alexandersson deltog han på årsmötet och höll tal men var inte med under just den debatten.

”Jag har inte närvarat när något homofobiskt skulle ha uttryckts. Enligt protokollet från årsmötet inledes debatten om bloddonationer först efter att jag lämnat årsmötet. Jag är faktiskt förvånad över påståendet. Att jag som själv är öppet homosexuell skulle ha suttit och aktivt tagit del av en debatt där medlemmar uttryckt sig homofobiskt och skapat orolig stämning, utan att själv agera. Det är för mig helt främmande", säger han i en kommentar via sin pressekreterare. 

Lukas Bjarkason och andra närvarande har en annan bild.

– Jag minns att jag och kamrater tittade på honom och tänkte ”varför ingriper han inte?”. Det är ren lögn att information inte förmedlats till honom, säger han.

Partisekreteraren: ”Strider mot våra värderingar”

Lena Rådström Baastad är Socialdemokraternas partisekreterare. Hon kommenterar händelserna i ett sms via sin presskontakt:

“Det finns olika delar i Expressens rapportering om SSU:s lokalavdelning i Skåne. Den ena delen rör ett antal förtroendevalda inom SSU Skåne som yttrat sig eller på annat sätt agerat på ett sätt som står i strid med socialdemokratiska värderingar. Ingen av dessa personer har eller är aktuella för några uppdrag inom Socialdemokraterna. För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med. Detta gäller även förtroendevalda inom ungdomsförbundet och jag kan konstatera att SSU:s förbundsstyrelse uppmanat de aktuella företrädarna att lämna sina uppdrag”, skriver Lena Rådström Baastad. 

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: SVEN LINDWALL

Partisekreteraren fortsätter:

”Den andra delen rör den konflikt som präglat SSU:s lokalavdelning i Skåne de senaste åren. Det har redan förts en dialog mellan SSU Skåne, partidistriktet och SSU:s förbundsstyrelse i syfte att lösa denna konflikt. Det är bra att SSU:s förbundsstyrelse nu har vidtagit ytterligare ett antal åtgärder för att råda bot på de problemen. Vi avvaktar nu resultatet av de åtgärderna.”


Fotnot: I en tidigare version av texten fanns uppgifter om Pridefestivalen som nu har strukits. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!