Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk vakt fick jobb i Folkets park – greps

Den misstänkte har lämnat in det här plastkortet till polisen som bevis på att han har rätt att arbeta som ordningsvakt. Men det finns inga handlingar hos polisen som styrker den uppgiften
En man som misstänks ha arbetat som ordningsvakt utan tillstånd greps i september på ett vaktbolags kontor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte mannen har bland annat arbetat som ordningsvakt i Folkets park i Malmö. Han misstänks nu för brott mot knivlagen, föregivande av allmän ställning samt urkundsförfalskning.

En man som arbetat för ett av Sveriges största vaktbolag, Avarn, misstänks ha förfalskat ett intyg att han godkänts av polisen som ordningsvakt.

Vaktbolaget upptäckte inte förfalskningen utan lät honom arbeta i flera månader i – bland annat i Folkets park i Malmö.

Avarns ordningsvakter anlitas bland annat av tingsrätter och polisen.

Den som är ordningsvakt och har ett förordnande får bära batong på allmän plats och även frihetsberöva personer. Sedan i september utreds nu en skånsk man för att ha arbetat som ordningsvakt utan att han haft något förordnande.

Han misstänks ha förfalskat sitt förordnande.

I början av september kallades han till Avarns kontor i Malmö. Han bytte om och tog på sin utrustning samt batongen. När han kom in till sin arbetsledare stod två poliser och väntade på honom.

Senare gjordes husrannsakan i både hans bil och bostad. 

Han är misstänkt för brott mot knivlagen eftersom han bar batong, föregivande av allmän ställning och urkundsförfalskning.

Nekar att han gjort fel

Mannen själv nekar.

– Jag fick mitt förordnande som ordningsvakt av en polisman och hämtade ut det på rätt ställe, säger han och mejlar ett foto på en handling som ska bevisa den saken.

Men av de handlingar som Kvällsposten tagit del av finns inga dokument som styrker hans uppgift.

– Jag har handlat i god tro, säger mannen.

Men att han skulle vara ordningsvakt stämmer inte med offentliga uppgifter. I mars i år ansökte han hos polisen om att bli godkänd som ordningsvakt. Han hade då gått igenom den utbildning som krävs. Men för att få ett förordnande krävs också att man ska ha ett personligt möte med en handläggare hos polisens kompetenscentrum.

"Tveksamt rättsmedvetande"

Resultatet av det mötet blev nedslående för mannen, enligt de handlingar som Kvällsposten tagit del av. I ett PM den 11 juni skriver den polisassisten som träffade mannen att han uppvisat ett "tveksamt rättsmedvetande och en bristfällig personlig mognad".

Av den anledningen blev mannen inte godkänd. Det formella beslutet togs i början av juni. Men då arbetade han redan som ordningsvakt.

Enligt länsstyrelsens registeruppgifter hade han redan i maj månad börjat arbeta som ordningsvakt åt Avarn, ett av Sveriges största bevakningsföretag. Avarn har uppdrag åt bland annat polisen men också tingsrätter och sjukhus.

För att ett vaktbolag ska kunna anmäla till länsstyrelsen att en person arbetar som ordningsvakt krävs att den som söker arbete uppvisat just ett sådant förordnande.

Men enligt handlingar hos Förvaltningsrätten i Malmö hade alltså mannen inget sådant.

Arbetade i Folkets park

Han var nämligen mitt uppe i en process där han överklagat polismyndighetens beslut att avslå hans ansökan att bli ordningsvakt. Men arbetade alltså samtidigt som ordningsvakt bland annat i Folkets park i Malmö. En park där många barnfamiljer roar sig.

Den 17 augusti kom så förvaltningsrättens beslut. Hans överklagande avslogs.

Ändå kunde mannen fortsätta som ordningsvakt ända fram till den 7 september när han greps.

Fem dagar senare kontaktade Avarn länsstyrelsen och meddelade att mannen inte längre var ordningsvakt hos företaget.

På Avarn vill ingen kommentera eller svara på frågor hur det kunde komma sig att mannen fick arbete som ordningsvakt.

– Jag kan inte kommentera en pågående förundersökning, säger Anna Kristell, chef för region syd på Avarn Security.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!