Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röjdykare från marinen söker föremål i hamnen

Dykare från Försvarsmakten arbetar tillsammans med poliser vid utloppet vid Västra hamnen.Foto: Fritz Schibli
En lastbil finns på platsen och har lyft av en container.Foto: Fritz Schibli
Polisen har spärrat av ett större område vid Västra hamnen intill utloppet från hamnen.Foto: Fritz Schibli
Röjdykarna har med sig en gummibåt för att använda vid dykningarna.Foto: Fritz Schibli
Dykarna har markerat ett område i vattnet med gula bojar.Foto: Fritz Schibli

Sedan i förmiddags utför röjdykare från marinen uppdrag åt Malmöpolisen i ett område vid Västra hamnen i Malmö. 

– Det är en utredning som görs av grova brottsektionen, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

På samma plats hittades för tre år sedan en död man i en röd Mitsubishi Carisma.

Polisen vill inte lämna någon ytterligare information om varför dykarna kallats till Västra hamnen. Vid platsen där man dyker finns fler militärer och en lastbil som transporterat en container. Den har lyfts av och Kvällspostens fotograf ser dykare som rör sig vid containern och vågbrytaren.

– De befinner sig precis vid den plats där det tidigare fanns en helikopterplatta, säger Fritz Schibli, Kvällspostens fotograf.

– Vi stöttar polisen. Det är röjdykare från Fjärde sjöstridsflottiljen, säger Rebecca Landgren, kommunikationschef vid marinbasen.

Någon annan kommentar vill hon inte lämna. 

– Det är ett polisärt ärende, säger hon.

Den döde personen i bilen visade sig vara en 41-årig man som anmälts försvunnen den 25 oktober. Kort efteråt gjordes dykningar på fyndplatsen. I närheten hittade poliser också blodiga klädesplagg.

Nu görs alltså dykningar i samma område.

Experter på sprängämnen i vatten

Polisen har egna dykare vilket också Räddningstjänsten också har. Men i den här utredningen har Malmöpolisen valt att be Försvarsmakten om hjälp.

Inom Försvarsmakten finns flera olika specialutbildade dykare bland annat röjdykare som är experter på att röja ammunition samt minor.

Det skulle kunna förklara varför polisen valt att spärra av ett så stort område. I förra veckan fanns ett fartyg från Kustbevakningen på samma plats, uppger en joggare för Kvällsposten.

Varje polisiärt ärende har något som kallas för en brottskod som talar om vilken typ av brott det handlar om. I det här fallet har Malmöpolisen valt att hemlighålla även brottskoden för att inte avslöja vad man misstänker finns i vattnet.

Texten uppdateras