Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson får draghjälp av Dansk Folkeparti i valrörelsen.
Efter veckor av hemliga förberedelser mötte han på onsdagsförmiddagen den danske partiledaren Kristian Thulesen Dahl i Malmöstadsdelen Rosengård.
– Kristian Thulesen Dahl ville väldigt gärna se Rosengård och kontaktade oss, och jag har ju inte varit här jättemycket heller. Det ska bli intressant att gå runt här på dagtid, säger Jimmie Åkesson, som vid ett tidigare tillfälle följt poliser i området under kvällstid.
Tillsammans promenerade de igenom området som klassats som ”särskilt utsatt” av polisens nationella operativa avdelning, NOA – skyddade av poliser och livvakter från både Sverige och Danmark.
– Jag tycker att Jimmie Åkesson gör ett mycket bra jobb. Det är helt vansinnigt att de andra partierna i Sverige inte pratar med honom och Sverigedemokraterna, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

Frostigare förhållande tidigare
Men för några år sedan – när Pia Kjærsgaard var partiledare för Dansk Folkeparti – var förhållandet till Sverigedemokraterna frostigare. Orsaken var Sverigedemokraternas bakgrund och de många avslöjandena om partiets högerextrema företrädare.
– Det jag känner till är att Jimmie Åkesson har gjort ett riktigt bra jobb med att få partiet att framstå seriöst. Och så kan vi bara konstatera att Sverigedemokraterna är svenskarnas möjlighet att säga ifrån om invandringen, säger Kristian Thulesen Dahl, och hävdar att de andra riksdagspartierna på grund av Sverigedemokraterna nu måste förhålla sig till invandringspolitiken på ett annat sätt.
Jimmie Åkesson välkomnar hjälpen från Dansk Folkeparti och hoppas på ett mer intimt samarbete framöver – bland annat i Nordiska rådet, där båda partierna är representerade.
– Rosengård är ett skräckexempel i hela Norden, säger Jimmie Åkesson under promenaden i Malmöstadsdelen, och han välkomnar samtidigt det danska förslaget om utegångsförbud för unga i "ghettoområden".
Jimmie Åkesson hävdar också att det är Sverigedemokraterna som har tvingat Socialdemokraterna och Moderaterna till förflyttningar i invandringspolitiken.
Redan för ett par år sedan deklarerade SD-ledaren, under politikerveckan i Almedalen, att Sverigedemokraternas mål är att bli största parti i riksdagsvalet i höst. Och Dansk Folkeparti vet hur man gör, enligt SD-ledaren.
Dansk Folkeparti blev största parti 2014
I valet till Europaparlamentet 2014 blev Dansk Folkeparti nämligen landets största parti med 26,6 procent av rösterna. I Folketingsvalet ett år senare gick det dock sämre. Då fick DF 21,1 procent av rösterna och blev Danmarks näst största parti.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, partiledare för konservativliberala Venstre, försökte 2015 få med sig Dansk Folkeparti i regeringen – men den gången avböjde partiet.
I höstas meddelade dock Kristian Thulesen Dahl, partiledare för Dansk Folkeparti sedan 2012, att partiet vill inleda ett regeringssamarbete med Venstre efter Folketingsvalet nästa år.
De danska Socialdemokraterna är inte heller främmande för samarbete med det nationalistiska och högerpopulistiska partiet. Tvärtom.

Danska S vill samarbeta med Dansk Folkeparti
I en uppmärksammad intervju för ett år sedan sa S-ledaren Mette Frederiksen:
– Jag tycker att Kristian (Thulesen Dahl, red anm) och jag har mycket gemensamt. När vi ska lösa ett problem så försöker vi hitta en ordentlig lösning. Och det har vi faktiskt lyckats med tillsammans. Jag är glad över samarbetet, och vad framtiden har att ge, det får vi se.
Så sent som i februari i år konstaterade Socialdemokraternas vice partiordförande Dan Jörgensen:
– Utgångspunkten är att Mette Frederiksen är Danmarks nästa statsminister. Så får vi se vilka som backar upp henne. Och här tänker jag inte nödvändigtvis på partier som ligger till vänster om S. Jag tänker självklart på Dansk Folkeparti.
Samtidigt presenterade Socialdemokraterna ett 43-sidigt dokument med rubriken: ”Rättfärdig och realistisk – en utlänningspolitik som samlar Danmark”. Socialdemokraterna föreslog bland annat ett tak för den ”ickevästliga invandringen” och att maximalt 30 procent av boende i ett område får vara ”invandrare”.
Jimmie Åkesson är övertygad om att Sverigedemokraterna går samma väg.
– Sverige är fortfarande ett undantag. Våra systerpartier är regeringsunderlag i alla länder utom Sverige. Men jag tror att vi hamnar där också så småningom.
Åkesson: ”Möjlighet att införa utegångsförbud”
Tidigare i år föreslog Dansk Folkeparti att utegångsförbud för unga ska införas i utsatta förortsområden i Danmark. Utspelet kom efter den danske statsministerns besked att ”ghettoområdena” ska avvecklas.
– Det ska finnas en möjlighet att införa utegångsförbud i samband med oroligheter som brukar uppstå en gång om året. Det är ett jättebra sätt att kunna lugna ned situationen, säger Jimmie Åkesson.
Ett reportage om mötet mellan Jimmie Åkesson och Kristian Thulesen Dahl sänds i kväll i Expressens politikmagasin "Bara Politik" klockan 19.00.
Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti är ett nationalistiskt, konservativt och högerpopulistiskt parti som grundades i oktober 1995.
I Folketingsvalet 2015 fick Dansk Folkeparti 21,1 procent av rösterna och blev Danmarks näst största parti.
Kristian Thulesen Dahl tog 2012 över som partiledare efter Pia Kjaersgaard.
Dansk Folkeparti har bland annat föreslagit att utegångsförbud för unga ska införas i utsatta förortsområden i Danmark.
Malmöstadsdelen Rosengård
Rosengård är ett av 15 områden i landet som klassats som ”särskilt utsatt” av polisens nationella operativa avdelning, NOA.
Enligt polisen kännetecknas området bland annat av en ”allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, parallella samhällsstrukturer. våldsbejakande religiös extremism och en hög koncentration av kriminella”.