Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anja Nordberg Sonesson (M): ”Min dotter blev jätterädd”

Så kan du hjälpa polisen att få fast trädvandalen
Anja Nordberg Sonesson vid dörren som attackerades.
Foto: Privat.

Till synes meningslösa brott skapar stor otrygghet hos de boende på Limhamn i Malmö.

Det menar kommunpolitikern, och mamman, Anja Nordberg Sonesson.

Efter att själv ha utsatts för skadegörelse i helgen känner hon sig inte trygg i sitt eget område.

– Jag känner en viss olust att gå ut med hundarna och när det är mörkt vill jag inte att mina barn ska vara ute.

Det var i fredagskväll Malmömoderaten Anja Nordberg Sonesson hörde ett enormt brak och kände hur hennes hus på Limhamn plötsligt skakade till och fönstren skallrade. Först trodde hon att ett skåp ramlat men efter att ha tittat ut och sett att grinden var öppen förstod hon att någon sparkat på hennes dörr. 

Det skulle visa sig att flera grannar varit utsatta för samma sak och enligt uppgifter från polisen har det upprättats en anmälan om hemfridsbrott. 

– Det är olustigt, det var uppenbarligen bara för att skrämmas men med barn hemma är det väldigt obehagligt. Min dotter blev jätterädd och vågade inte sova, berättar hon. 

– Jag var också glad att jag redan gått ut med mina hundar den kvällen. Det var chockerande, de måste ha sparkat hårt för den smällen. 

Inlägg på Facebook 

Hon skrev om händelsen i ett inlägg på Facebook – där hon även tog upp onsdagens brand på T-bryggan på Ribersborg, trädvandalismen i Malmö och matattackerna mot hundar – och frågade sig: 

”Varför ger sådana här handlingar tillfredställelse? Är det den bestående otryggheten hos oss som drabbats, eller?  

– Tidigare hölls brottsligheten inom gäng, mellan gäng eller mellan kriminella, men den här skadegörelsen riktar sig brett, mot vem som helst.  

Det skapar en otrygghet, olustkänsla och en misstro. Vi får ett mer slutet samhälle. 

Även om det inte syns i faktiska polisanmälningarna menar Anja Nordberg Sonesson att otryggheten ökar vid den här typen av uppmärksammad skadegörelse. 

– Min känsla är att det blivit värre och värre och att inget händer. Jag tycker också att det finns en sådan känsla i allt högre utsträckning i Limhamn. Man hör snacket mellan grannar och i Facebook-trådar. 

Känsla av otrygghet

Enligt statistik från Brå har det förvisso skett en ökning av skadegörelsebrott mellan 2019 och 2020 i hela Malmö men den kan enligt Nils Norling, polisens presstalesperson, förklaras med det stora antalet bilar som repades i staden under det gångna året. 

I Limhamn har båda skadegörelsen och den upplevda utsattheten för skadegörelsen enligt en trygghetsenkät från 2020 legat ganska konstant senaste åren, berättar kommunpolisen Göran Holmgren. 

Det gäller även känslan av otrygghet. 

Samtidigt bygger trygghetsenkäten på 7 500 enkäter i Malmö, varav 53,3 procent svarade. 

– Jag har full förståelse för henne och det obehag hon upplevde. Om någon skulle rycka i min dörr en kväll sent, det är en klart upplevd otrygghet, säger Göran Holmgren.

Upplever du att skadegörelsen har ökat i Limhamn senaste månaderna? 

– Nej, inte i Limhamn. Det är ingenting som sticker ut. Sedan är det klart att det exempelvis blir väldigt uppmärksammat med träden i Malmö, det är stora kostnader och till synes meningslöst. 

Göran Holmgren är dock tydlig med att polisen gärna vill få in mer information om vad som pågår, bland annat i Limhamn. 

– Om man upplever att det är stökigt eller finns gäng som härjar så vill vi gärna ha tips om det. De flesta ungdomsgäng träffas och har inte avsikt att begå brott men då kan vi kontrollera det, föra en dialog och kanske komma fram till att det inte är lämpligt att de befinner sig just där oavsett. 

– Vi kan inte se och höra allt som pågår på bakgårdar eller andra platser där vi normalt sett inte har tillträde. Vi tar tacksamt emot all information vi kan få.


SKADEGÖRELSEN I MALMÖ

T-bryggan 

På onsdagsmorgonen fick SOS-alarm in ett samtal om en brand på T-bryggan i Malmö. Polisen misstänker att branden är anlagd och händelsen är rubricerad som skadegörelse. Vittnen berättar för Kvällsposten att de under tisdagskvällen iakttog personer avfyra fyrverkerier. Polisen har ännu ingen misstänkt för branden.

T-bryggan på Ribersborg i Malmö.
Foto: Karsten Petersen
Foto: Karsten Petersen

Träden 

250 träd har sedan i november förra året vandaliserats av en eller flera okända gärningsmän.  

Polisen i Malmö har tagit hjälp av den nationella operativa avdelningen, Noa, för att bland annat få fram en gärningsmannaprofil, men kommunalrådet Andreas Schönström (S) har sagt till TT att ingen misstänkt gärningsman gripits och att förundersökningen uppges vara nedlagd. 

Malmö stad har plastat in vandaliserade träd vid Botildenborgs vattentorn på Rosengård i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skadegörelse på ett träd i Slottsparken i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hundarna 

Från årsskiftet till början av februari skedde det minst 14 illasinnade attacker mot hundar i Malmö. Många av händelserna har skett i de centrala delarna av staden.

Enligt polisens presstalesperson Calle Persson användes kycklingklubbor preparerade med spik och glasskärvor vid den första attacken vid Sevedsplan.

Därefter har angreppen mest bestått i bullar som preparerats med skarpa glasskärvor och lagts ut på allmänna platser.

Vem eller vilka som ligger bakom händelserna är fortfarande okänt. 

Glasskärvor instuckna i en bulle.

Fler nyheter: Här tar hunden Punky över Region Skånes möte

Här tar hunden Punky över Region Skånes möte

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!