Zlatan vann – friidrottsledaren som påstått att han var dopad fälldes i veckan för grovt förtal. Foto: Imago Sportfotodienst
Zlatan vann – friidrottsledaren som påstått att han var dopad fälldes i veckan för grovt förtal. Foto: Imago Sportfotodienst

Zlatandomens effekt på journalistiken

Publicerad

Friidrottsledaren Ulf Karlsson döms för förtal för sitt påstående om att Zlatan skulle ha varit dopad.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke kommenterar domen.

Förre friidrottsledaren Ulf Karlsson fälldes för grovt förtal. Domen i Zlatanmålet är också en dom över pratminusjournalistik. Att påstå att en utpekad idrottsman fuskar utgör förtal. Att guds hand hjälpt till med ett enskilt mål må passera och vara legitimt att berätta om. Men att påstå att framgången baserat sig på doping vill det till att ha bra på fötterna.

Ulf Karlsson hamnade barfota på glödbädden och dömdes av tingsrätten i Karlstad för att ha spridit dopinganklagelserna inför ett 70-tal personer. Karlssons påstående fick vingar ut över Europa och hela fotbollsvärlden först efter att medierna tagit upp det. Nya Wermlands Tidningen (NWT) var först ut. NWT: artikel skulle sannolikt frias i ett förtalsmål. Med tanke på Ulf Karlssons långa erfarenhet som ledare och expert skulle NWT kunna hävda att det var försvarligt att återge Karlssons påståenden. Men även om Karlsson är en auktoritet fråntar det inte mediernas ansvar för vad de väljer att ge spridning.

Den artikel som publicerades i NWT är resultatet av enklast tänkbara journalistik. Ett referat av vad som sagts vid ett möte och en uppföljande fråga om Karlsson menar vad han sagt från scenen. I många sammanhang en såväl legitim som effektiv journalistisk metod. Men att sprida vidare det man förstår kan leda till att en enskild förlorar sitt goda namn och rykte kräver. Bra nyheter spricker eller blir just bra nyheter när påståendens lödighet prövas med kritiska frågor och egna undersökningar.

Karlssons påståenden borde ha provtryckts med krav på svar på vilka grunder han hade för sina påståenden. Konkreta belägg mer än nya svepande påståenden om han tror att doping är vanligare än man tror inom lagidrotten. Då kanske det aldrig hade blivit någon publicering och heller ingen rättsprocess.

God journalistik kännetecknas av att man ibland väljer att avstå från att ge lösa påståenden, halvsanningar och för den delen även sanningar vingar. Försiktigheten och därmed varsamheten mot enskilda och yttrandefriheten bör inte mattas av när en rättsprocess startat och det blivit fullt legitimt att skildra den.

 

Nils Funke

NILS FUNCKE ÄR YTTRANDEFRIHETSEXPERT.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag