"Zlatan var Sveriges sämsta spelare i EM"

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Aron Gunnarsson till höger.
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Erik Hamrén.
Foto: Christer Thorell/Ibl / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL

Zlatan Ibrahimovic spelade inte för Sverige, utan för Volvo.

Johan Wirfält skriver om hur medierna och reklamen sög musten ur en superstjärna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Willi Railo, norrman och pionjär inom idrottspsykologi, brukade berätta en anekdot. 1997 tog hans adept Sven-Göran Eriksson över som tränare i italienska Lazio. Truppen var stjärnspäckad – Nesta, Nedved, Signori – men sällan bäst när det gällde. Laget hade utvecklat en problemkultur, man saknade team spirit. Svennis lyckades identifiera källan. En av spelarna, lysande men arrogant, sög kraften ur sina lagkamrater. Han var en energidödare, förklarade Willi Railo i en intervju med The Guardian i början av 00-talet:
"Vi diskuterade hur vi skulle hantera den här mannen. En kväll ringde Svennis mig och jag frågade, har du bestämt dig? Och han sa ja.
Vad har du bestämt dig för?
Vi har sålt honom."

Willi Railo gick bort 2010. Han lämnade ett arv till världens fotbollstränare: Gruppdynamiken är helt avgörande för ett lags framgångar, ett psykologiskt spel minst lika invecklat som det på planen.

Vill du vinna måste du övertyga dina spelare om en sak: Våga förlora. Du får inte vara rädd för att misslyckas. Hur ser det ut i praktiken?


LÄS MER: Ett helt nytt kapitel i islänningasagorna

Det isländska undret

Titta på Island, ett utsnitt från den fenomenalt genomförda matchen mot England. Andra halvlek, lagkaptenen Aron Gunnarsson i en rusch på högerkanten. Han försöker dribbla men tekniken räcker verkligen inte till, bollen säger bye bye och studsar över sidlinjen.

Ett rookiemisstag – men Aron Gunnarsson bara skrattar. Jag tror nästan han vinkar till tv-kamerorna.

Aron är inte rädd för att misslyckas.

När samtliga spelare i ett fotbollslag – alltså varenda en, stjärnor som vattenbärare – omfamnar den känslan läggs grunden till ett kollektiv som kan besegra stornationer i EM-slutspel trots att den totala befolkningspool man har att ösa ur är mindre än Malmö.
 

Island: 331 900 invånare. England: 53 miljoner. 2-1.

Och så är Nordens bästa landslag vidare till kvartsfinal i EM. Sverige överlevde inte gruppspelet.

Den som funderar på varför ska nog lyssna på Willi Railos anekdoter.

Jag har förstås ingen lina in i Erik Hamréns omklädningsrum. Noterar ändå följande: uppladdningen inför EM dominerades av en man och lanseringen av hans eget klädmärke, spekulationer om förhandlingar och stratosfäriska kontrakt med Manchester United, reklamfilmerna för kinesiska biltillverkare samt, väl på plats i Frankrike, en hotellobby som tömdes på tjänstefolk för att han skulle kunna ladda i fred inför nästa match.


LÄS MER: Zlatan har gjort den vackraste klassresan

Zlatan för stor för landslaget

De senaste dagarna har medieflödet fyllts av hyllningar till Zlatan Ibrahimovic. Hans senaste Volvo-gig, "Epilogen", släpptes något dygn efter att Sverige sparkats ur EM av Belgien. Filmen i sig har självklart kvaliteter, det är Ibras farväl till landslaget och i en scen inspelad före EM hänger han upp sin blågula tröja med nummer 10 på Zlatan Court i Rosengård.

Det är gåshudsframkallande – på ett närmast vetenskapligt sätt. Men det sker i Volvos namn.

Samma mediala logik som höjer varumärket Zlatan tycks sänka fotbollspelaren Zlatan – och döda Sveriges energi.

Det är ett problem som det isländska landslaget slipper brottas med.

Sverige har aldrig haft en större fotbollsspelare än Zlatan, vare sig som enskild kraft på plan eller ur ett samhälleligt perspektiv. Men detta ringar samtidigt in problemet. Zlatan Ibrahimovic är större än svenska landslaget. Det betyder inte att han gör svenska landslaget större, starkare, bättre.

Sverige med Zlatan som kapten är ofta ett lag som verkat rädda för att misslyckas.

Kanske är Zlatan själv rädd för att misslyckas.


LÄS MER: Ibra har berört miljarder människor

Zlatan som den sämste spelaren

I ett femmilslopp i längdskidåkning – en idrottsgren vars kombinerade krav på fysik, teknik och mental styrka gör den till en av de svåraste och mest ansträngande i världen – brukar en åkares prestation bedömas utifrån en sorts förväntad grundnivå. En formtoppad Oskar Svensson kan komma på, säg, tjugoandra plats i världscupen och fortfarande göra en bättre tävling än Johan Olsson som slutar elva. Förklaringen är enkel. Svensson har nått längre än vad hans kapacitet normalt tillåter medan Olsson, en av de tre bästa skidåkarna på planeten, underpresterat.

Betraktad på det sättet var Zlatan Ibrahimovic Sveriges sämsta spelare i EM.

Sådant är förstås lätt att konstatera i efterhand. Men tittar vi framåt är den viktigaste frågan för svensk fotboll inte vad vi ska göra utan en spelare som Ibra. Istället: "Varför var vi inte bättre med Ibra?".


LÄS MER: Zlatan blev roligare efter självbiografin

Tack för allt Zlatan

Djupanalysen lämnar jag med varm hand åt dem som har sådant som jobb. Men en tanke på vägen: All Volvoreklam är inte bra Volvoreklam.
Sveriges nya förbundskapten Janne Andersson verkar förstå detta. När Zlatan Ibrahimovic förra veckan höll presskonferens och meddelade att han slutar i landslaget kom Anderssons besked direkt: Han tänkte inte försöka övertala Sveriges enda världsspelare att fortsätta.

Inte vet jag, kanske var Janne lättad. Han slapp ju själv ta det beslut som är nödvändigt om Sverige ska göra en Island: Att inte ta ut Ibra i den trupp som börjar resan mot VM 2018 den 6 september, genom att kvala mot Nederländerna. 

Tack för allt, Zlatan. Nu går vi vidare.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Zlatan Ibrahimovic

■ Zlatan Ibrahimovic föddes den 3 oktober 1981 i Malmö. Hans föräldrar kommer från Bosnien respektive Kroatien. Efter föräldrarnas skilsmässa växte Zlatan upp med sin mor i stadsdelen Rosengård.

■ Zlatan fick sina första fotbollsskor som femåring och värvades 1994 till Malmö FF. 2001 såldes han till det nederländska laget Ajax för rekordsumman 82,5 miljoner kronor.

■ Sedan dess har Zlatan spelat i Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan och Paris Saint-Germain.