Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Witt-Brattström: "Råd från en ärrad feminist"

FEMINISTISK GURU. Ebba Witt-Brattström varnar unga kvinnor för ett antal minor.
Foto: Cornelia Nordström
Nyttig läsning: "Saker jag hade velat veta när jag var 15".
Lyssna på Beyoncé.
Foto: Matt Sayles / AP TT NYHETSBYRÅN

Ebba Witt-Brattström ger på internationella kvinnodagen unga tjejer fyra råd om hur de ska hantera manssamhället – och kunna njuta av att vara kvinnor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hej där unga kvinna! Varför ska du lyssna på mig, gamla feministskrälle? För att jag en gång, noga räknat år 1968, också har varit 15 år? Nej, det är ett dåligt argument. Jag prövar i stället så här: Just eftersom jag är en erfaren och ärrad feminist vet jag mycket om de gamla myter som, likt minor, ligger så lömskt utplacerade längs en 15-årings väg. Det gäller att inte trampa fel. Fråga mig, jag har sår i fotsulorna. Kort sagt: Jag vill att du lyssnar för att sedan kunna gå rakt på det bästa med att vara kvinna. Att vara just du ska kännas härligt!

Lista på fördomar du ska misstro

Så här kommer listan på unkna fördomar och myter om kvinnor som du bör misstro.

Myt 1: Kvinnor har alltid varit underlägsna män. Det har aldrig funnits några modiga, galna, härliga och viktiga kvinnor i historien.

Lögn! Det här är den allra värsta myten, för den är avsedd att hålla dig på mattan. Du ska tro att du tillhör ett historiskt utplånat kön. Du ska få dåligt självförtroende, acceptera lägre lön och sämre arbetsvillkor som något normalt eftersom du "bara" är kvinna.

Här vill jag rekommendera en kraftig dos kvinnohistoria. Varför då, undrar du? Jo, därför att du, med lite koll på historiens många stora kvinnor står stadigare på jorden och känner dig stolt över att vara kvinna.


LÄS MER: "Feminismen har blivit utseendesfixerad" – åtta kvinnor på åttonde mars

Den olydiga drottningen Kristina

Hör här: på min tid lärde skolan ut att samhället bara hade styrts av män. Kungar, diktatorer, folkledare. Det var som en naturlag. Förstås fanns en och annan drottning, men de ansågs värdelösa. Särskilt korkad var drottning Kristina (1626–1689) som abdikerade och blev katolik, fast hennes pappa Gustav II Adolf stred för protestantismen i det så kallade trettioåriga kriget. Olydig flicka, liksom!

Drottning Kristina.

I verkligheten var Kristina berömd som en av tidens mest lärda kvinnor. Hon skrev tänkvärda saker, som: "det fordras större mod att gifta sig än att dra ut i fält" (hon gifte sig aldrig). Ha, skriv upp det! Sverige har aldrig förlåtit Kristina för att hon drog till Rom, där hon tyckte det fanns kultur till skillnad från i vår kalla krigarnation.

Sanningen är att historia blir kul först när man frågar sig vad kvinnorna gjorde medan männen putsade på sin gloria. Ta den första stora poeten, Sapfo, som levde för 2 600 år sedan. I en dikt frågar hon vad som är vackrast: en krigsflotta till havs (nä) eller den älskade som kommer dig till mötes (ja!).


LÄS MER: "Du ska inte be andra feminister hålla käften" – Birgitta Ohlssons budord

Läs om uppkäftiga föregångare

Krig eller fred, döda eller föda, så kan man enkelt beskriva de två världssyner som delar historien, ofta efter kön. Kolla in nordicwomensliterature.net. Där presenteras 850 nordiska kvinnor som skrivit under 1 000 år. Sen vet du att du har en lång tradition av uppkäftiga, skapande kvinnor bakom dig, och att du kan bli en av dem. Deras motståndsord finns kvar, som en evig hejarklack.

Allt det här kan du läsa dig till. I din ålder blev jag räddad av Elin Wägners våldsamt roliga feministklassiker "Pennskaftet" från 1910. Det är smeknamnet på en slagfärdig journalist som hamnar i ett feministgäng som kämpar för rösträtten. Och Pennskaftets pojkvän Dick blir faktiskt också feminist.

Elin Wägner.

Lev livet upprätt

Utan att veta ett smack om kvinnors kamp i historien förstod jag genast att feminismen ytterst är ett värdighetsprojekt för flickor och kvinnor, helt enkelt min enda chans att leva mitt liv upprätt.

Myt 2: Flickor konkurrerar alltid med varandra, särskilt om pojkar.

Snicksnack. Det är patriarkal hjärntvätt för att få dig att bli fogligt passiv och hänga upp ditt liv på en karl. Att såpiga tv-serier, särskilt amerikanska, hakat på det här är en rejäl mina. Sluta kolla på de serierna. Leta i stället upp feministiska bloggar, podcaster och böcker. Läs exempelvis Elena Ferrantes romanserie som börjar med "Min fantastiska väninna". Den handlar om två flickor i Neapel som på sina vis försöker erövra världen. Bilda feministgrupp i plugget, vägra ta emot sexistisk skit. Inför nolltolerans för kränkande könsord. Killar som kallar dig “fitta” får gå och tvätta munnen med tvål.

Myt 3: Pojkar och män har extra starkt behov av sex. Underkasta dig deras underliga sexvanor. Lägg dig inte heller i om dina killkompisar tittar på nätporr dagligen.

Jo! Argumentera med killarna. Fråga vad de får ut av att se flickor och kvinnor förnedras och plågas, för det är tyvärr så det ofta är. Det finns ytterst lite feministisk porr eller queerporr, men försök hitta den och titta på den tillsammans med din partner. Undvik den trista porr som går ut på att indoktrinera killar till att tro att flickors värde består i att tillhandahålla tre hål för dem att sticka kuken i.

Kvinnor lika kåta som män

Och tro inte ett ögonblick på att killar skulle ha mer sexualdrift än du har. Det är en seg myt avsedd att få kvinnor att ställa upp när de inte har lust, eftersom det är så "synd" om de stackars kåta männen. Egentligen är det förnedrande för killarna att bli sedda som "djur" som inte kan behärska sig. Föreslå att de själva protesterar mot den kränkande beskrivningen.

Framförallt: gör inget sexuellt som du inte vill. Det ska aldrig behöva göra ont att ha sex. Tänk på din kropp som ett tempel, vårda det ömt. Du är bäst!

Myt 4: Alla feminister är tråkiga och arga. De är bitchar som inte kunnat få en kille, och hatar därför alla män.

Lögn! Tjejer som är feminister är tjusiga för de gillar sig själva. De kritiserar bara män som tycker att kvinnor är underlägsna och som gör kvinnor illa, sviker deras kärlek och förtroende.

Lyssna på Beyoncé

Botemedel: kolla in Beyoncés album "Lemonade". Shit! Där dör alla gamla myter om fula och gnälliga feminister. Denna vackra människa sjunger om att bli sviken av sin man. Hon hämtar kraft från historiens svarta kvinnor i USA – men det är igenkännbart för oss alla. Jag blir på samma gång lycklig, ledsen och rasande. Hur länge ska detta få fortgå? Ska du, härliga unga kvinna, behöva genomgå alla urgamla stadier i svekets psykologi? Förnekelse, ilska, apati, tomhet, förlåtandets desperata stadium. Urk!

Beyoncé.
Foto: Axel Öberg

Det sista är värst för där sipprar längtan in: "Come back, come back, come back / How I missed you, my love". Beyoncé fångar in pendlingen mellan förfärande insikt och bedrägligt hopp (om att killen ska förstå, och ändra sig). Klockrent ristat i rösten. Vilken röst sen! Lyssna noga!

Måste kärleken till en man utvecklas till ett krigstillstånd, undrar du. Nej. Du kommer inte att låta kärlekssveken mala ner dig till köttfärs. Du kommer att hålla din hjärna klar. Inte gå på att tjejer ska fyra av små bekräftande kvinnoskratt, lägga huvudet på sned, beundra killarnas ego, applådera deras mansplaining. Du kommer att kräva att bli sedd som den du är.

Gör slut och gå vidare

Förstås kommer du att stöta på killar som inte kan ta din briljans, som blir avundsjuka och misunnsamma, och som kommer att försöka trycka ner dig. Som Beyoncé sjunger, är en stolt kvinna ofta too much. Tro bara inte att det är dig det är fel på! Tvärtom! Du är rätt och har bara råkat ut för en trist kille. Dags att gå vidare.

Kära läsare. Det här är några exempel på hur minorna kan se ut, och hur du ska undvika dem. Tänk alltid på att du inte är ensam! Du ska veta att det pågår ett rejält uppror nu. Många har tröttnat på skammen att känna sig obekväma med (vissa) pojkars och mäns oschysta beteende mot flickor och kvinnor. Egentligen är jag rätt hoppfull. Jag ser en ny stolthet växa fram. En tro på att framtiden tillhör oss som vill leva och älska utan förtryck. Jag tror att du som läser detta kommer att få ett bra liv och kunna göra allt du drömmer om. Se bara upp för myterna och minorna!


Ebba Witt-Brattström

kulturen@expressen.se


Ebba Witt-Brattström är litteraturprofessor och medarbetare på Expressens kultursida.

GODA RÅD

Ebba Witt-Brattströms text är ett bearbetat utdrag ur den nya antologin "Saker jag hade velat veta när jag var 15", med Johanna Wester och Diana Olofsson som redaktörer. I boken ger framstående kulturpersonligheter och andra skribenter råd och förmedlar erfarenheter till sina yngre jag.