Grattis Ebba Witt-Brattström! Foto: Anna-Karin NilssonGrattis Ebba Witt-Brattström! Foto: Anna-Karin Nilsson
Grattis Ebba Witt-Brattström! Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag har alltid skrivit för en mycket större publik än sakkunnigkommittéerna i det akademiska. Jag vet inget finare än att vara folkbildare", säger Ebba Witt-Brattström."Jag har alltid skrivit för en mycket större publik än sakkunnigkommittéerna i det akademiska. Jag vet inget finare än att vara folkbildare", säger Ebba Witt-Brattström.
"Jag har alltid skrivit för en mycket större publik än sakkunnigkommittéerna i det akademiska. Jag vet inget finare än att vara folkbildare", säger Ebba Witt-Brattström.

Witt-Brattström får Björn Nilsson-priset

Publicerad

Ebba Witt-Brattström får Björn Nilsson-priset 2015

Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik gick i år till professorn och författaren Ebba Witt-Brattström.

Ebba Witt-Brattström, 62, är professor i nordiska språk vid universitetet i Helsingfors, men har under många år gjort sig känd som folkbildare och kulturskribent.

–  Jag har alltid skrivit för en mycket större publik än sakkunnigkommittéerna i det akademiska. Jag vet inget finare än att vara folkbildare.

Hon är också en stridbar kulturdebattör, inte minst i genusfrågor.

–  När den här unga Zara Larsson i princip citerar jämställdhetslagstiftningen i vårt land så får hon höra att hon ska gruppvåldtas tills hon dör! Grundbulten i en demokrati är att kvinnor har samma människovärde. Redan John Stuart Mill sa att graden av civilisation mäts på hur det behandlar sina kvinnor.

"Du är min ikon"

I den svenska offentligheten är hon numera närmast en institution.

– Det kommer ofta fram väldigt unga tjejer på gatan och säger du är min ikon, får jag ta en selfie med dig! Och det allra senaste är att det kommer 60-plus män och säger: Gud vad du är bra, kan jag få ta en bild med dig?

"Dysfunktionell kärnfamilj"

I dagarna utkommer Ebba Witt-Brattströms bok Kulturmannen och andra texter.

– Där skriver jag att kulturen är som en dysfunktionell kärnfamilj.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag