Wiman svar PO Yrsa Stenius

Publicerad
Uppdaterad
Björn Wiman: Dubbla ombudskap. Vi är många som undrar vad nuvarande PO:s uppgift är.
Också jag tar tillfället i akt att tacka för klargörandet – någon kanske rentav skulle finna det anmärkningsvärt att Allmänhetens Pressombudsman tillstår att hon i förväg kommer med ”påpekanden” till enskilda redaktörer om vad de bör och inte bör trycka i tidningen.
Jag återkommer till det. Men vad gäller Yrsa Stenius engagemang för internet och yttrandefrihet kan var och en – också utan att slå dammet av PO:s årsböcker – få hennes ståndpunkter vidimerade. I en intervju (Västerbottens Folkblad 8/4 2008) meddelar PO att hon tycker att det är dags att börja polisanmäla bloggare och vad gäller Muhammedkarikatyrerna skrev hon (AB 7/2 2006) att ”de var enbart kränkande och saknade all funktion i termer av seriös yttrandefrihet”. Strax efter tillträdet som PO (Vi 2007) talar Stenius om hur hennes finska bakgrund i skuggan av Sovjet fått henne att känna att medierna har ett ”ansvar för att inte bruka yttrandefriheten hur utmanande som helst.”

Varken dessa ståndpunkter eller Stenius nära anknytning till en av Sveriges största tidningar gjorde henne till en idealisk Pressombudsman då, och hennes minst sagt egenartade hantering av Expressens artiklar om Jan Guillou gör det ännu mindre nu, vilket hennes företrädare Pär-Arne Jigenius skrev om på Newsmill i går.
”Du är naturligtvis fri att publicera vad du vill”, skrev Stenius till mig i onsdags. Man bugar och bockar inför detta manifesta stöd för yttrandefriheten. ”Men när jag har påpekat för dig att de ståndpunkter du tillskriver mig inte stämmer med vad jag har uttryckt”, fortsätter hon, ”så undrar jag litet över att du ändå tänker trycka texten”.
Vi är nog fler som ”undrar litet” över vilken roll Allmänhetens Pressombudsman tänker sig ha i Sverige 2010.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag