Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wikander: Pratchett dog som DÖDEN själv

Sir Terry Pratchett sålde 85 miljoner böcker på 37 språk.
Foto: Ian Gavan

Ola Wikander om den bästsäljande fantasyförfattaren Terry Pratchett.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag minns hans svarta hatt. Jag var som ung man på besök på Bokmässan, och Terry Pratchett signerade ett exemplar av sin roman "Mort", om en annan ung man som blir lärling hos Döden själv. Den hattbeklädde ritade en lie och skrev ”Boo!”

Nu är Terry Pratchett död. Mer än någon annan tog han satiren in i fantastiken, som en genrens Monty Python. Över 70 böcker skrev han – de flesta om sin fiktiva värld Discworld, platt som en skiva och befolkad av underbara figurer som den machiavelliske lorden Havelock Vetinari, mångsysslaren och korvförsäljaren Cut-me-own-throat Dibbler (vars korv alla på något sätt råkar köpa fast de aldrig tänkt sig det) och personalen vid det Osynliga universitetet (inklusive bibliotekarien, förvandlad till orangutang).


Han drev med Hollywood, politik, akademiska traditioner, teknikens utveckling – allt på ett omisskännligt brittiskt sätt. Det är ingen slump att tv-spelet "Discworld" som 1995 gavs ut baserat på hans böcker hade Eric Idle som röstskådespelare.

Ett exempel på Pratchetts underbara tramsighet är i boken "Moving pictures", när en av hans akademiker visar upp en Ming-vas. Någon frågar varför den kallas Ming, varefter han petar på den och den låter ”ming”!

Pratchetts kanske mest älskade figur var just Döden, en sympatisk lieman som ALLTID TALADE MED VERSALER. Döden blev ibland trött på sin sorgliga uppgift att samla in de levande, så Pratchett lät honom prova andra jobb: han hoppade in på ett jordbruk och som musiker (i den välbenämnda boken "Soul music"). När Pratchett nu lämnade oss efter att ha levt med Alzheimers sjukdom i ett antal år annonserades detta på Twitter som ett budskap från hans egen romanfigur. MED VERSALER. Frid över hans minne.