Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

We're only in it
for Remarque

Ebba Grön.
Foto: - -

Nina Lekander om varför punkarna klarade sig bättre än Okejläsarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Härligt när någon skriver det man själv alltid har tänkt men aldrig lyckats formulera på något vettigt vis: nu är det Jan Gradvall som i DI Weekend (#4/12) med anledning av Joakim Thåströms kommande cd Beväpna dig med vingar förutspår rusning till biblioteken.

Rockers i alla åldrar kommer att fråga efter Erich Maria Remarque, Aleksandr Blok, Bertil Malmberg och George Grosz. Och de är bara några av alla referenser som Gradvall har lyckats vaska fram - ur en enda låt!


Thåströms mamma var visserligen bibliotekarie, så han kvalar inte självklart in i arbetarklassen eller det verklighetens folk som antas vara ickekonsumenter av finkultur. Men det slog mig redan i slutet av 70-talet hur punk och new wave fick ungdomar att börja läsa exempelvis poesi, och därmed gavs en ingång till litteraturen som skola och föräldrar sällan hade lyckats med. Läs gärna Greil Marcus välskrivna bok Lipstick traces. A secret history of the 20th century från 1989, där han spårar punkens rötter tillbaka till medeltida kättare, dada och situationister.

Denna intertextuella och intermusikaliska rikedom står i en fantastisk kontrast till hur barntidningen Okej framställdes i fredagens devota dokumentär Allt som fanns var Okej på SVT. Som om hela Sverige låg inhöljt i ett grått sosse- och flourtants-dis tills det 1980 lystes upp av denna grälla publikation med sina vulgära bilder, pastellfärgade artister och ytliga artiklar.


Vi som läste Hörnfeldt och Olsson i Expressen eller Lagher och Soneson i Schlager (startad samma år som Okej) visste ju hur det egentligen låg till.

Dessutom: 2008 gjordes en undersökning om svenska 70- och 80-talspunkare vid Växjö universitet. Den visade att dessa generellt sett har studerat mer och nått större framgångar i yrkeslivet än, låt oss säga, Samantha Fox-lyssnarna.