Sara Danius och Svenska Akademien får sitt snille och sin smak ifrågasatt. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅSara Danius och Svenska Akademien får sitt snille och sin smak ifrågasatt. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Sara Danius och Svenska Akademien får sitt snille och sin smak ifrågasatt. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kazuo Ishiguro, en tråkmåns? Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKazuo Ishiguro, en tråkmåns? Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kazuo Ishiguro, en tråkmåns? Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Washington Post: Ta Nobelpriset från svenskarna

Publicerad

Alla är inte nöjda med årets litteraturpris. Fråga Washington Posts kolumnist Garrison Keillor.

Kazuo Ishguros Nobelpris möttes – med vissa undantag – med klang och jubel från såväl kulturjournalister som författarkolleger. ”Jag älskar det han skriver”, skrev Expressens Jens Liljestrand om sin favoritförfattare, och för Dagens Nyheter berättade Millennium-David Lagercrantz att han var ”helt i chock” i glädje över priset. 

I USA är tongångarna andra. I Washington Post går tidningens kolumnist, författaren och radioprofilen Garrison Keillor så långt som att vilja frånta Svenska Akademien makten över priset på grund av svenskarnas bistra kynnen. 

Philip Roth

I en text under rubriken ”Välkommen till avgrunden” pläderar amerikanen för att priset borde gått till Philip Roth, som till skillnad från Ishiguro inte bara kan skriva utan därtill skriver med gott humör. 

Men eftersom svenskar, till skillnad från resten av världens befolkning, inte ser läsning som något lustfyllt utan som ”en sorts koloskopi” kommer också fortsättningsvis dystra och ångestskapande författarskap belönas:

”Om de delade ut Nobelpris i mat, skulle svenskarna ge det till quinoa”.

 

LÄS MER – Malte Persson: Ingen får förolämpa profeten Bob Dylan! 

Joni Mitchell

Låter det hårt? Det blir värre. Inte bara svenskens dystra väsen talar emot Akademiens förmåga att premiera lämpliga författarskap, kolumnisten passar på att döma ut hela den svenska romankonsten:

”Svensk litteratur består av små mörka historier där människor är väldigt tysta och sen börjar det snöa, en hund skäller och någon sträcker sig efter flaskan med Akvavit.”

En liten ljusglimt efter valet av Kazuo Ishiguro kostar Garrison Keillor dock på sig:

Priset gick åtminstone inte till Joni Mitchell.

 

LÄS MER: Svenska Akademien måste bryta tystnaden om Kinas förtryck

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag