Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Washington Post: Ta Nobelpriset från svenskarna

Sara Danius och Svenska Akademien får sitt snille och sin smak ifrågasatt. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kazuo Ishiguro, en tråkmåns? Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alla är inte nöjda med årets litteraturpris. Fråga Washington Posts kolumnist Garrison Keillor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Kazuo Ishguros Nobelpris möttes – med vissa undantag – med klang och jubel från såväl kulturjournalister som författarkolleger. ”Jag älskar det han skriver”, skrev Expressens Jens Liljestrand om sin favoritförfattare, och för Dagens Nyheter berättade Millennium-David Lagercrantz att han var ”helt i chock” i glädje över priset. 

I USA är tongångarna andra. I Washington Post går tidningens kolumnist, författaren och radioprofilen Garrison Keillor så långt som att vilja frånta Svenska Akademien makten över priset på grund av svenskarnas bistra kynnen. 

Philip Roth

I en text under rubriken ”Välkommen till avgrunden” pläderar amerikanen för att priset borde gått till Philip Roth, som till skillnad från Ishiguro inte bara kan skriva utan därtill skriver med gott humör. 

Men eftersom svenskar, till skillnad från resten av världens befolkning, inte ser läsning som något lustfyllt utan som ”en sorts koloskopi” kommer också fortsättningsvis dystra och ångestskapande författarskap belönas:

”Om de delade ut Nobelpris i mat, skulle svenskarna ge det till quinoa”.

 

LÄS MER – Malte Persson: Ingen får förolämpa profeten Bob Dylan! 

Joni Mitchell

Låter det hårt? Det blir värre. Inte bara svenskens dystra väsen talar emot Akademiens förmåga att premiera lämpliga författarskap, kolumnisten passar på att döma ut hela den svenska romankonsten:

”Svensk litteratur består av små mörka historier där människor är väldigt tysta och sen börjar det snöa, en hund skäller och någon sträcker sig efter flaskan med Akvavit.”

En liten ljusglimt efter valet av Kazuo Ishiguro kostar Garrison Keillor dock på sig:

Priset gick åtminstone inte till Joni Mitchell.

 

LÄS MER: Svenska Akademien måste bryta tystnaden om Kinas förtryck

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!