Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Axel Öberg
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Axel Öberg

Wallström hunsad av Saudiarabiska män

Publicerad

Karin Olsson om Saudiarabiens behandling av utrikesminister Margot Wallström.

Under den internationella kvinnodagen cirkulerade ett tv-klipp som var just så fantastiskt som det utlovades. Nyhetsankaret Rima Karaki på den libanesiska tv-kanalen Aj Jadeed intervjuade en islamistledare, som vägrade svara rakt på frågorna och vid kritik uttryckte att det var under hans värdighet att bli tillrättavisad av en kvinna. Karaki gjorde då processen kort och avslutade inslaget. Skägget glappade på i bakgrunden, men utan ljud. Utan ömsesidig respekt blir det ingen intervju, slog tv-ankaret fast.

 

Nu har Margot Wallström hamnat i den rakt motsatta situationen, avslöjade Sveriges Radios Cecilia Uddén på måndagsförmiddagen. Utrikesministern tystas av Arabförbundet och får inte hålla sitt planerade tal. Enligt uppgift är det hennes kritik av mänskliga rättigheter i Saudiarabien som fått diktaturen att sätta stopp. Man kan förstå att de fnyser åt Wallströms högstämda retorik, samtidigt som Sverige gärna säljer vapen till dem. Men det är sorgligt att se Sveriges feministiska utrikesminister hunsas av fundamentalistiska män.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag