Foto: Walid Raad
 Foto: Walid Raad

Walid Raad: Hasselblad center

Publicerad
Uppdaterad
Agneta Klingspor ser Hasselbladspristagaren Walid Raads starka krigsbilder.
Krig borde inte få finnas. Krig är det mest fantasilösa en stat kan ta till. Krig är gammalt och otidsenligt. Det är bara skit med krig.
På Syrian uprising 2011 på Facebook visas videoklipp på skjutna människor. Blod och mos. Människor springer som jagade råttor i Homs. Filmdokumentärer och kvällspress kör också med rått rakt-på. De vill väcka upp. Hallå, titta vad som händer! Glöm inte mannen som sköts i huvudet framför kameran i Vietnam. Eller nioåriga Kim Phuc, bränd av napalm sprang hon alldeles naken på en väg och skrek.
Flera konstnärer undviker det här. Alfredo Jaar vände till exempel kameran uppåt över massgraven i Rwanda. Inte ner i. Han fotograferade skogsvägen där människoslakt med machete hade hänt. Inte offren. Torben Madsen lät krigsbarn på Balkan fota varandra och i deras ögon såg man krigets helvete.
Även fotografen Walid Raad, Hasselbladspristagare 2011, visar spåren av olika krig i Libanon. Han gör en nästan arkeologisk utgrävning av krigen. De skadade husen, vapnen, samlingar av kulor som har fastnat i träd och hus, en målad prick på fotona för varje kula och en färg för varje land som bidragit med vapen. Han skrapar på bilderna med bombflyget i luften, de blir skadade som om själva fotona varit i krig. Han hugger sönder husen, demolerar dem, tar bort. Och fogar samman, helar de bombade stadsdelarna, husen, platserna.
Inget blod, inte en död människa någonstans. Den frånvaron kräver din inlevelse.
Agneta Klingspor
Agneta Klingspor
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag