Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Wagner hör inte hemma på sedlar"

SÅNGFÅGLAR. Malena Ernman och Birgit Nilsson på 500-kronorssedeln.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Riksbanken

Den nya svenska 500-lappen med sopranen Birgit Nilsson rör upp ont blod – hos en annan operastjärna.

Malena Ernman tycker att sedeln är opassande.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I höst kommer som bekant den första omgången av Riksbankens nya sedlar att komma ut i handeln. Motiven har varit kända länge: Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Birgit Nilsson. Men 500-kronorslappen med La Nilsson har stött på motstånd från en samtida operasångerska. I ett inlägg på Instagram skriver Malena Ernman att Sveriges Riksbank borde ha valt ett annat motiv.

Anledningen är att Birgit Nilsson syns i rollen som Brünnhilde i Richard Wagners opera "Valkyrian" på sedeln.

– Wagner var en stor kompositör och hans musik ska spelas och alla som älskar den musiken ska få älska den. Men Wagners historiska roll är långt ifrån opolitisk och långt ifrån den neutrala good will som i alla fall jag förväntar mig ska representera Sverige. Wagner brann av ett passionerat judehat som gick långt utöver det vanliga under sin livstid, säger Malena Ernman.

Men Birgit Nilsson firade några av sina största triumfer i just Wagneroperor. Är det då inte rimligt att hon avbildas just så?

– Det är självklart att hon förknippas med Wagner och att avbilda henne i en scen ur en Wagneropera är fullt rimligt, rentav självklart i nästan vilket sammanhang som helst. Men inte på en svensk sedel, säger hon.

Riksbanken låter dock hälsa att man inte har några som helst planer på att ändra motivet på 500-kronorssedeln:

– Det är olyckligt att valet av motiv uppfattas som negativt. Vår ambition har varit att lyfta fram Birgit Nilssons konstnärliga gärning och det här är en av hennes större roller. Det finns inga planer på att ändra motivet, säger Susanna Grufman, enhetschef på Avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken.