Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vuxna måste sluta ge sina barn matångest

Margareta Sörenson.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur ska barn lära sig älska att äta i en värld där mat allt oftare omnämns som ett problem för både hälsa och klimat?

Margareta Sörenson läser två bilderböcker som inspirerar till matglädje.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBÖCKER. Barnen ser allt, hör allt och förstår det mesta.  Många barn är spontant skeptiska till nya maträtter men helt visst läser de av de vuxnas ångest inför både klotets och kalaskulans dystra framtid. Att de vuxna irrar i dieternas skog är uppenbart och barnen känner säkert igen den vuxna oron som ruvar mellan raderna i två nya bilderböcker om att äta. 

Men mat är ju gott! Att äta är inte bara en fråga om överlevnad, utan om lust, umgänge, kultur. Jag börjar längta efter Lennart Hellsings mumsande tårt- och godisbarn, Fem-böckernas frossande i aptitretande matsäckar. Pippis kakbak och Emils välfyllda visthusbod: det borde slurpa, smacka, drypa, dofta och fräsa om barnens böcker när de handlar om mat. Särskilt om man vill slå ett slag för en (god) vegetarisk eller vegansk meny. 

Pernilla Stalfelt.
Foto: Malin Hillberg

På bordet i Pernilla Stalfelts ”Matdax” är det ängsligt tomt och öde, trots att storebror gräddar något så lukulliskt som pannkakor. Ingen kan missa budskapet att alla runt middagsbordet får äta precis vad de vill; en barnkulturell avspegling av vuxna nervösa bjudmiddagar där allas specialkost respekteras.


LÄS MER – Margareta Sörenson: Sluta läsa "Hans och Greta" för barnen! 

Pizza till middag?

I Ann-Helén Laestadius och Jessika Berglunds bilderbok ”Pimpelfiske” skymtar visserligen lite prickig korv på matsäckssmörgåsarna, men när Malte väl stolt fått upp en röding, kastar han tillbaka fisken i isvaken. Det får bli pizza till middag. Ur köpe-kartonger.

Ann-Helén Laestadius.
Foto: Pressbild

Pernilla Stalfelt har tidigare tagit den fantasifulla faktaboken till nya höjder med nyfiket roade dammsugningar av ett ämne, som "Bajsboken" och "Hårboken". Hennes återhållna bildvärld refererar till barns egna bilder, men denna gång har boken blivit så renstädad och doftlös att det ser trist ut att dela matbord med udda gäster. 

Var är barnböckerna som man blir lite hungrig av? Böcker som får snålvattnet att rinna till, böcker om hur roligt det är att laga mat av grönsaker och bönor, att baka bröd och vispa smet. Att det kan smaka fantastiskt att rädda planeten.


BILDERBÖCKER

PERNILLA STALFELT

Matdax

ANN-HELÉN LAESTADIUS OCH JESSIKA BERGLUND

Pimpelfiske

Lilla Piratförlaget 

Ålder: 3+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.