Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Von Kröckert: Nytt namn, ny konst?

Debutanten Wilhelm von Kröckerts nya kläder.

Nils Forsberg uppskattar konsten trots Ernst Billgrens rätt fåniga namnbyte.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ett samtal på Hötorget mellan Jan Lööf och Salvador Dalí - så kan man sammanfatta Wilhelm von Kröckerts debututställning på Galleri Lars Bohman (till 3/5). Här finns inslag av folklore, och en retrostämning som förstärks av träramarna med konstnärens namn på liten mässingsskylt.

Konstnären tidigare känd som Ernst.Foto: Alexander Donka

Ett namn som alltså är en pseudonym för Ernst Billgren, ingalunda någon debutant utan Sveriges mest mediala konstnär. Namnbytet annonserades i februari, genererade en hel del uppmärksamhet och skulle testa varumärkets hållbarhet. Är samlarna vara lika intresserade av en von Kröckert som av en Billgren?

 

Av vernissagepublikens på samma gång seriösa och uppsluppna uppsyn är svaret ja. Konstnärligt känner man igen The artist formerly known as Ernst, men målningarna utstrålar både ett annat allvar och en ny lekfullhet.

Någonstans är namnbytet rätt fånigt, men konsten är bättre än Billgrens förra utställning. Och kan författare skriva under pseudonym trots att alla vet vem som står bakom, borde konstnärer också kunna göra det.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.