Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans referat chockade VM-lyssnarna

Radiosportens Christian Olsson kallade Sveriges 2-0 mot Mexiko "ett mål som föder barn". Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Emil Arvidson är journalist och medarbetare på Expressens kulturredaktion. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Svenska fotbollsfans jublar vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Radiosportens Christian Olsson påstår att fotbollslandslaget "bankar liv i ekorrarna och förvandlar dem till såpbubblor" när man egentligen bara gör mål. 

Emil Arvidson ser sportjournalistiken gå in i sin surrealistiska fas. 

 

Hör hela Christian Olssons referat från målen mot Mexiko på Radiosportens hemsida!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Sverige ska spela VM i Ryssland! Hej Moskva! Hej ryska björnar, hej transsibiriska järnvägen! Hej tung industri och vackra floder. Hej hopp i full galopp mot det stora och mäktiga mästerskapet. Vi åker med Jannes gäng, de som gör tigrar av sniglar, juveler av grus och verklighet av drömmar! Hej, hej, hej, hej VM”.

 

Redan i november, efter slutsignal i den match mot Italien som skickade svenska fotbollslandslaget till VM, var Radiosportens kommentator Christian Olsson i gryende form. 

Redo att axla legendaren Lasse Granqvists mantel. 

Granqvist gick ofta på kraft. En stilistik baserad på att lyssnaren konstant oroade sig över att centrala artärer i kommentatorns kropp skulle explodera. 

Taktiken var simpel men effektiv: att helt enkelt vråla sig in i årskrönikor, historieböcker och virala Facebookposter. En bindgalen svensk gubbe i ett hav av supporters. Han skrek i kapp med oss. 

 

LÄS MER: Hör Lasse Granqvists med klassiska referat. 

 

Christian Olsson ut i omloppsbana

 

Christian Olsson är mer en metaforernas man. 

Hans referat av VM-kvalet höll sig åtminstone i närheten av rimlighetens gränser – vi kan kalla det en uppskruvad och spretig realism. 

Men gårdagens svenska avancemang till åttondelsfinal fick Olsson att skjuta sig själv ut i språklig omloppsbana, högt över alla andra nödtorftigt hoptråklade glädjetjut.

 

Ludvig Augustinsson gör mål för Sverige! Det studsar alldeles rätt och han är ju hela världens solkatt. Han klättrar uppför trädstammarna, ut på grenarna, bankar liv i ekorrarna, förvandlar dem till såpbubblor och skickar dem i glädjebubblor hela vägen runt kosmos. Det är mål för Sverige!

 

Ska vi kalla det Olssons surrealistiska period? En sportjournalistikens André Breton

Om Andreas Granqvists 2-0 på straff:

 

Det är härifrån till evigheten! Det är ett mål som föder barn! Det är ett mål som får asfalten att blomma!

 

När Olsson plötsligt påstod att anfallaren Isaac Kiese Thelin är "en örn som äter ormar" – till synes på grund av en vanlig nick – blev den förvirrande effekten starkare än någonsin.

 

 

Varken vi eller Olsson har en aning om vad han talar om, men vi håller med till fullo, som en beundrare uttryckte det på Facebook.

 

LÄS MER: Hör målen igen från Mexikokrossen 

 

Christian Olssons metaforer och referat kan framstå som stela, förskrivna, när de återges i text. 

Hans arena är snarare slampoeten eller rapparens: ögonblicksskildringar så psykedeliska att de förvirrar en hel nation som hoppar runt och kramas. Firandet avbryts. Vad fan sa han? 

Svensk sportjournalistik, så ofta antingen totalt torftig eller spritt språngande adjektivgalen och patosdriven, har med Olsson gått in i sin surrealistiska fas. 

Det är perfekt för en VM-sommar. 

 

Emil Arvidson är journalist och medarbetare på Expressens kulturredaktion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!