Vladimir firar inte

Sovjets sönderfall svider ännu för Putin.
Foto: Epa

För Vladimir Putin är 25-årsminnet av Berlinmurens fall inget att fira. För honom innebar slutet för DDR-regimen början till slutet för ett imperium och ett fosterland, Sovjetunionen, som han fortfarande saknar, en förlust som han ännu inte har kommit över.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Åren 1985-1990 var Putin KGB-agent placerad i Dresden i DDR. Som det mesta i Putins biografi är den version han själv har gett tillrättalagd för att passa bilden av en statsman och ledare.

Men i intervjuboken "Putin direkt" från 2000 har Putin berättat om hur han upplevde sitt sovjetiska hemlands svek när DDR-regimen började vackla efter murens fall. Demonstranter stormade det östtyska säkerhetsministeriet i Östberlin, och Putin och hans kolleger i Dresden fruktade att turen snart var kommen till KGB-högkvarteret där. Därför började de bränna dokument, dag och natt. "Vi brände tills kaminen sprack", har Putin sagt.


När en demonstrerande folkmassa i Dresden hotade bryta sig in hos KGB begärde Putin desperat militär hjälp från det sovjetiska kommandot i DDR. Det svar han fick satte avtryck i honom för all framtid. "Vi kan ingenting göra utan order från Moskva, och Moskva tiger", fick Putin till svar. "Det kändes som om mitt land inte längre existerade. Det stod klart för mig att Sovjetunionen led av en obotlig sjukdom vars namn är maktförlamning", säger Putin i intervjuboken.

Putin har många gånger beklagat Sovjetunionens upplösning. Men hans beskrivning av sina upplevelser efter Berlinmurens fall visar att han kände sig personligt sviken av det land han tjänade, och mest av Gorbatjov som orsakade sammanbrottet.


Som rysk president är det Putins ambition att återupprätta så mycket som möjligt av landet som inte längre är. I fallet Krim blev det en ren annektering. I andra fall, som Abchazien, Sydossetien och Transnistrien, har han tills vidare nöjt sig med frysta konflikter. Nu är fokus på Donbass i sydöstra Ukraina. Kanske nöjer sig Putin med att skapa en fryst konflikt även i Donetsk och Luhansk, utan att införliva regionerna med Ryssland.

Men en sak är säker. Vi måste tro Putin när han säger - som efter annekteringen av Krim - att han inte tänker svika de miljoner ryska landsmän som hamnade på "fel" sida av en gräns när Sovjetunionen upplöstes 1991. Traumat av att ha blivit sviken av sitt land när han var i DDR lever starkt i honom.


Stig Fredriksson

kulturen@expressen.se 


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.