Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vita kvinnor som du gråter krokodiltårar”

Amineh Kakabaveh.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Velar vänstern om hedersvåldet? I säsongens första Kultur-Expressen möts America Vera-Zavala och Elsa Westerstad i en debatt om varför Kakabaveh sparkades ut från Vänsterpartiet.

– Du gråter bara över en viss sorts förtryck, säger Vera-Zavala i programmet.

KULTURDEBATT. Uteslutningen av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, brett uppskattad för sin kamp mot hedersförtrycket i Sverige, har väckt debatt på kultursidorna. Svenska Dagbladets kulturredaktör Elsa Westerstad menar att Jonas Sjöstedt genom partiets agerande sparkar på alla hedersutsatta kvinnor och att Vänsterpartiet inte lever upp till sin feministiska agenda. 

Dramatikern America Vera-Zavala skriver i sin tur i Dagens Nyheter att kampen mot hedersförtryck har blivit ett redskap för islamofober.

Deras möte i Expressen TV:s kulturmagasin blev – minst sagt – intensivt.

Vera-Zavala tyckte att Kakabaveh borde ha fått gå redan när hon på Facebook delade en nazistisk propagandavideo förklädd som ett SVT-inslag. Hon tror att Kakabavehs popularitet gjorde att hon fick hållas.

– Hon har en fanclub bland liberala debattörer som verkligen gillar henne. De gillar ju inte Vänsterpartiet. Ändå så vill de på något sätt säga att det här vore det bästa för partiet, säger Vera-Zavala i programmet.
Hon tycker också att Vänsterpartiet är tydliga i frågan om hederskulturen.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett magasin i Expressen TV som återkommer varje vecka. Här möts aktuella gäster i kulturdebatter och samtal om litteratur, teater och konst. Kulturchef Karin Olsson och kulturredaktör Daniel Sjölin är höstsäsongen 2019 programledare växelvis. Programmet läggs även ut som podcast.

Elsa Westerstad menar att partiets insikter i frågan är senkomna och att man har använt ett ”verbalt övervåld” mot Kakabaveh:

– Det säger någonting om hur svårt man har för frågan om hederskultur och hedersvåld.

”Jobbar för högertidning”

Vera-Zavala tycker inte att Westerstad är i position att ge råd till Vänsterpartiet.

– Du jobbar för en högertidning. Du tycker inte om Vänsterpartiet. Du vill inte att det ska gå bra när du kallar Vänsterpartiet för en gris, säger hon.

– Vänta lite här. Det handlar ju inte om Vänsterpartiet, protesterar Westerstad och tillägger senare:
– Jag jobbar för en tidning med en ledarsida som står till höger. Vi andra som jobbar på tidningen lyder inte under dem, säger hon.

Men Vera-Zavala viker sig inte.

– När vita kvinnor som du gråter krokodiltårar över invandrarflickor. Då ska man se upp, för den här omsorgen är villkorad. Du gråter bara över en viss sorts förtryck, säger hon.

Elsa Westerstad reagerar starkt mot den beskrivningen och tillägger att hon inte alls bara är kritisk mot Vänsterpartiet. 

– Jag tror absolut att det nu finns en vilja hos Vänsterpartiet och inom vänstern att göra någonting åt det här, men historiskt så tycker jag att de har svikit. När jag säger ”dem” så är det inte bara Vänsterpartiet, utan svenska politiker generellt, säger hon och forsätter:

– Jag vet och förstår att rasister kommer att utnyttja hedersbegreppet till sin fördel. Men vi kan inte låta rasisterna få styra över de här utsatta kvinnorna och pojkarna.

Programledare är Expressens kulturchef Karin Olsson.

”Stark islamofobi”

America Vera-Zavala menar dock att man måste ta hänsyn till att diskussionen om hederskulturen förs i en ”kontext där islamofobin är väldigt stark”. Westerstad tillstår att Kakabaveh inte alltid har uttryckt sig så nyanserat.

– Men man måste ställa sig frågan: tror man att Kakabaveh engagerar sig för de här kvinnorna och för de här pojkarna för att hon vill på något vis i smyg vill driva en rasistisk sak. Tror man det, då är jag beredd att backa, men tror man inte det då ska man inte sitta här och anklaga henne för att vara rasist.

America Vera-Zavala betonar igen att Kakabavehs övertramp i sociala medier är en viktig orsak till att hon får gå.

– Det är klart att jag har mycket mer gemensamt med Kakabaveh politiskt än vad jag har exempelvis med dig. Problemet är att hon har gått över gränsen gång på gång, säger hon.


Se programmet i tv-spelaren högst upp i artikeln.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.