Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virtanen vs Wallin blir en historisk rättegång

Fredrik Virtanen.Foto: Alex Ljungdahl
Cissi Wallin.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karin Olsson om förtalsrättgången mot Cissi Wallin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Virtanen vs Wallin. Två kända medieprofiler vars historier är obönhörligt sammanflätande, efter att ha hamnat i centrum i metoo-stormen 2017. Nu ska rättegången, som inleds på torsdagen, avgöra om Cissi Wallins outning av Fredrik Virtanen som påstådd våldtäktsman var juridiskt legitim. Jag tror att det blir en historisk rättgång.

Många, och kanske särskilt kvinnor, kommer följa den noga.

Får man berätta öppet i sociala medier om den man som man anser har förgripit sig på en? Är det försvarligt och en fråga om yttrandefrihet, vilket Wallins advokat Percy Bratt, specialiserad på tryckfrihetsrätt och mänskliga rättigheter, kommer hävda. Eller handlar det om ett ihållande grovt förtal av Virtanen efter den dimmiga natten för 13 år sedan? En natt som polisen redan har utrett utan att hitta bevis för våldtäkt, en gärning som Virtanen konsekvent nekat till.

Vem man anser borde vinna tycks ha blivit en polariserad fråga. Som en av landets skickligaste feministiska opinionsbildare har Cissi Wallin mobiliserat ett stort stöd bland sina fans på Instagram: en kvinna ska inte behöva tiga om sina upplevelser. Många andra tycker att hon gör feminismen en otjänst, borde respektera polisutredningen och sluta hänga ut Virtanen, i dag en familjefar långt från det gamla gränslösa festlivet.

Priset har varit högt, för båda.

Oavsett hur domen faller kommer rättegången få betydelse för hur människor vågar uppträda i sociala medier. Hade de kända namnen bakom de stora konton som spred Cissi Wallins Instagram-post 2017 gjort detsamma i dag, när det som då sågs som ett ”modigt inlägg” nu prövas i domstol som förtal? Kommer kvinnor som tänkt berätta i sina kanaler om upplevda övergrepp, med namns nämnande, att avstå efter den ökade insikten om att det kan vara brottsligt?

Cissi Wallin på Mama-galan, där hon blev Årets revolutionsmama.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Häromveckan blev Cissi Wallin utsedd till ”Årets revolutionsmama” av tidningen Mama för att hon ”går från idé till handlingskraft i sin kompromisslösa kamp”. Och Fredrik Virtanen turnerar med sin bok ”Utan nåd”, främst i Norge, men jag såg honom senast i en panel på Journalistfondens 50-årsjubileum i närvaro av namn som Jacob Wallenberg och Eva Hamilton.

Både Virtanen och Wallin har blivit intimt förknippade med metoo-hösten. Men ingen av dem kan sägas ha ”gjort karriär” på det, trots mina exempel ovan. Det är precis tvärtom. Priset har varit högt, för båda.

Wallin är något av en persona non grata i många etablerade sammanhang, och har petats av både SVT och Metro. Virtanen försöker i sin tur byta karriär från journalist till författare, men har sagt att han gärna skulle jobba på Aftonbladet igen. Alltsammans är ganska sorgligt.

Något jag skulle önska, bortom den här rättegången, är att den svenska offentligheten reflekterar över sin beröringsskräck inför personer som anses ”kontroversiella”. Ibland är det befogat, men ofta handlar det om en diffus rädsla för att bli förknippad med något jobbigt. Och det duger sällan som argument för att stöta ut människor.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

Står inför rätta misstänkt för grovt förtal – här är en sammanfattning av det som lett fram till rättegången.

Unga män har slutat skriva romaner – utom dessa

Ensamma, patetiska, kränkta, fattiga, bittra.

De unga författarna Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén diskuterar frånvaron av unga författarmän i Sverige med Daniel Sjölin. Se det senaste avsnittet av veckomagasinet Kultur-Expressen.