Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinstuttag i vinnarriket

Folket må rasa, det rasar ändå i samma takt som den svenska skolan rasar i internationella jämförelser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En stor majoritet svenskar säger sig vara emot vinster i välfärden. En ännu större majoritet säger sig dock vara emot vänster i välfärden, vilket kan verka lite inkonsekvent med tanke på att Vänsterpartiet är det enda parti som förespråkar ett vinstförbud.

De sex riksdagspartier som i en gemensam överenskommelse nyligen slog vakt om fortsatta vinstuttag i skolan kunde därför lugnt strunta i folkviljan. De behövde inte ens släppa ut det gamla kommunistspöket ur garderoben. Folket må rasa, det rasar ändå i samma takt som den svenska skolan rasar i internationella jämförelser.

 

Jag tror att de sex partierna resonerar klokt. Ju sämre utbildningsnivån blir hos de svenska väljarna, desto bättre blir förutsättningarna för att de inte kan lägga ihop ett och ett, än mindre två och två, den dag de inte går och röstar. En minoritetsregering ska förstås föra minoritetspolitik. Minoriteten har alltid rätt, sa Ibsen, vem fan det nu är. Ju mindre minoriteten blir, desto rättare blir minoritetspolitiken.

Ivrigast förespråkare för den linjen är Kristdemokraterna. Ju sämre opinionssiffror de får desto större är chansen att de kommer att sitta kvar i riksdagen, säger de politiska experterna. De är därför KD försvarar vinster i välfärden ivrigare än några andra. Under det senaste partistyrelsemötet ägnade man en punkt på dagordningen åt att pressa ett kilo finmald kamelfärs genom ögat på en stoppnål.

 

Inga problem alls, visade det sig. Följaktligen inga större svårigheter ens för riskkapitalister att få access till himmelriket.

Partiet satsar nu hela sitt förtroendekapital på Jesu liknelse om vikten av att förvalta sitt pund. "Vi möts i himmelriket", säger Göran Hägglund. "Tala om skatteparadis!"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!