Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konstnären slogs ihjäl med knytnävar och boots

Raman Bandarenka tecknar bilder med ett barn.
Foto: Okänd
Raman Bandarenka under sin militärtjänstgöring.
Foto: Okänd
Polis i Minsk vid en annan händelse.
Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA
Dmitri Plax.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dmitri Plax skriver om den dödliga misshandeln av konstnären Raman Bandarenka i Minsk, som chockat även de luttrade medborgarna i Belarus.

KULTURDEBATT. Raman Bandarenka var 31. Formgivare till yrket. Konstnär. Lärde små barn att måla. Hans sista ord i chatten för boende i bostadsrättsföreningen var: ”Jag kommer ut”.

Han kom ut till gården där okända svartklädda män höll på att ta bort vit-röd-vita band som dekorerar uteplatsen. Sedan blev han bortförd och återfanns på ett sjukhus, i koma. Hjärnoperation direkt, men för sent. Samma dag var han död.

Det här är ingen beskrivning av Tonton Macoutes skräckvälde på 1960-talets Haiti. Det händer nu, 80 mil härifrån i Minsk, Belarus. En vanlig medborgare blir ihjälslagen med knytnävar och höga svarta boots. För att han undrar vad dessa bootsägare gör på hans gård och vilka de är.

Statsfascismen härjar i Belarus. Maskerade män utan gradbeteckningar på sina svarta eller olivgröna uniformer rövar bort, misshandlar, lemlästar, skjuter och mördar fredliga medborgare. Det händer i ett land som inte har några territoriella, etniska, religiösa eller några andra former av splittring eller konflikt. Det enda medborgarna vill är att deras rösträtt respekteras, att en galen blodtörstig diktator lämnar ifrån sig den makt han förlorat. 

Fascistisk smitta sprider sig mycket snabbt.

Igen: det är inget splittrat samhälle vi talar om. I Belarus finns det inga breda folkliga rörelser som motsätter sig krav på demokratisering och respekt till grundläggande mänskliga rättigheter. Det är alltså inget som liknar ”Antimajdan” i Ukraina 2014, eller breda konservativa krafter som i dagens Polen. 

Hela folkresningen i Belarus handlar om en sak – räkna våra röster, bort från makten med dig! De enda som är emot är statsapparaten, våldsgalna maskerade poliser. Det är statsfascism i sin renaste, näst intill akademiskt exemplariska form.

Fascistisk smitta sprider sig mycket snabbt. Det är dumt och naivt att tro att det här är en isolerad inrikespolitisk företeelse i ett litet geopolitiskt obetydligt land. Vinner fascismen i Belarus, vinner den i hela Europa.


Dmitri Plax är författare, aktuell med boken ”Peter: tid”, samt medarbetare på Expressens kultursida. Han är också radioproducent och översättare.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=75603&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.