Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur

Årets Nobelpristagare i litteratur är Kazuo Ishiguro.
Foto: EYEVINE / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ CHARLIE FORGHAM-BAILEY /EYEVINE
Den brittiska författaren är mest känd för boken "Återstoden av dagen".
Foto: EYEVINE / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ CHARLIE FORGHAM-BAILEY /EYEVINE
Kazuo Ishiguro tar emot Expressens löpsedel vid en presskonferens i London.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sara Danius presenterade vinnaren på torsdagen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ
Kazuo Ishiguro, 62
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON/STOCKHOLM. Brittiske Kazuo Ishiguro, 63, tilldelas Nobelpriset i litteratur 2017.

Beskedet kom som något av en skräll – när nyheten kom blev det dödstyst i börssalen.

– Eftersom vi lever i en värld av "fake news" trodde jag att det var fejk, ingen hade ringt mig, ingen hade sagt något. Det var inte förrän BBC ringde för en kommentar som jag tog det seriöst, säger Kazuo Ishiguro i Expressen TV.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Som varje år har spänningen varit stor inför utnämnandet av vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur. Förra årets vinnare Bob Dylan överraskade världen, inte bara de som är intresserade av litteratur.


LÄS MER: Nobelpriset i litteratur – här är vinnarna 1901–2016


Och nu står det klart: Britten Kazuo Ishiguro, 63, tilldelas priset 2017.

– Nobelpriset i litteratur 2017 går till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro, inledde Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius när hon kom med beskedet i börssalen.


LÄS MER: Han föddes i bombens Nagasaki – nu får han Nobelpriset i litteratur


Hon fortsatte med motiveringen:

– ... som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.

Läs motiveringen här.

https://twitter.com/NobelPrize/status/915894552380215296
https://twitter.com/NobelPrize/status/915895679645634560

Kazuo Ishiguro: Trodde det var en bluff

För brittiska BBC berättar Kazuo Ishiguro att han först inte var säker på om nyheten var en bluff eller inte. Men när det stod klart att han faktiskt hade vunnit kände han stolthet.


EXPRESSENS KULTURCHEF KARIN OLSSON: Äntligen - litteraturpriset går till en riktig författare


– Det är en magnifik ära, främst för att det betyder att jag går i samma fotsteg som alla de stora författarna som levt.

– Jag blir djupt rörd om jag, på något sätt, kan vara en del av något slags klimat i år, som bidrar till en positiv atmosfär i den här oklara tiden.

Kazuo Ishigoru: Världen är osäker

Vid en presskonferens senare, gjord vid författarens hem i London, sa Ishigoru enligt Reuters:

– Det kommer vid en tid då världen är osäker på sina värderingar, sitt ledarskap och sin säkerhet. Jag hoppas bara att mitt mottagande av den här enorma äran, på ett litet sätt, kan uppmuntra de goda krafterna.

Vid ytterligare en presskonferens senare under torsdagen sa Kazuo Ishiguro, inför en stor samling journalister och tv-kameror, där bland andra Expressen TV var med:

– Jag har förberett ett litet uttalande. Det här är fantastiskt, och totalt oväntat för mig.

Kazuo Ishiguro tar emot Expressens löpsedel efter att ha mött pressen i London på torsdagseftermiddagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Jag är gammaldags"

– Jag satt vid köksbordet och skrev ett mejl, och tänkte på att ta en tidig lunch. Min agent ringde och sa att de kopplade in liveströmmen för Nobelpriset, säger Kazuo Ishiguro vidare.

– Eftersom vi lever i en värld av "fake news" trodde jag att det var fejk, ingen hade ringt mig, ingen hade sagt något. Det var inte förrän BBC ringde för en kommentar som jag tog det seriöst. Jag är gammaldags, jag väntade på BBC.

– Jag har aldrig hört mitt namn i samband med Nobelpriset, jag har aldrig trott att jag skulle vinna, jag följer inte de här sakerna. Det var en genuin överraskning. Om jag hade haft en aning hade jag duschat håret i morse.

– Det har varit massor av reportrar utanför mitt hus, vilket har varit lite pinsamt med tanke på grannarna, jag tror att de trott att jag är någon sorts seriemördare.

Kazuo Ishiguro om samtalet med Sara Danius

Kan du berätta om ditt samtal med Svenska Akademien?

– Det var överraskande, eftersom det kom efter flera andra samtal ... jag har alltid trott att det samtalet ska komma först. Kvinnan jag pratade med var väldigt trevlig och informell, jag förväntade mig ett formellt tal. Men hon var väldigt trevlig, snäll, och ödmjuk.


LÄS MER: Allt om Kazuo Ishiguro


– Hon trodde inte att jag skulle ta emot priset, sen insåg hon att jag var väldigt upptagen, hon undrade om jag kunde tänka mig att komma till Stockholm i december, och hon verkade nöjd med att jag sa "ja". Det var en väldigt fint mänskligt samtal.

"Det ska bli kul att åka till Stockholm", säger Kazuo Ishiguro vid en pressträff i London.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ser du fram emot att komma till Stockholm?

– Ja, det ska bli kul att åka till Stockholm, jag har varit där på semester flera gånger.

Hustrun lämnade frisersalong – mitt under klippning

Nobelpristagaren berättar för Expressen att han var ensam i hemmet i norra London när nyheten kom, eftersom hans hustru hade åkt till frisören för att färga håret. När han ringde och berättade nyheten för henne fick hon förklara att hennes man hade vunnit Nobelpriset och att hon var tvungen att få återkomma vid ett senare tillfälle, berättar Kazuo Ishiguro.

Han säger att hustrun spelat en stor roll för hans skrivande. 

– Hon är väldigt viktig för mig, av flera skäl. Men när det gäller mitt skrivande har hon alltid varit min försteredaktör. Vi har varit tillsammans länge, sedan 1979. Så hon kände mig innan jag blev författare. När vi möttes försökte jag mig på att bli musiker, en singer/songwriter. Så när hon läser det jag har skrivit ser hon inte detta som en känd författares verk, hon ser mig fortfarande som en slags nybörjare som försöker skriva. Ibland är hon brutalt ärlig, men hon ser fortfarande mitt arbete på samma sätt som när jag startade. Det tycker jag är viktigt. 

"Man måste vara galen"

Under din karriär, hur ofta har det slagit dig att du en dag kan sitta här som en Nobelprisvinnare?

– Det har aldrig slagit mig, man måste vara en galen person om man går omkring och tror att man en dag kommer att vinna Nobelpriset. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Nobelpriset – och festen i Stockholm


Kazuo Ishiguro kommenterade också att Sara Danius jämförde honom som en blandning av Jane Austen, Marcel Proust och Franz Kafka. 

– Jag tycker att det är rättvisa jämförelser. Det är tre författare som jag beundrar enormt. Min favoritförfattare saknas där dock, Fjodor Dostojevskij. Jag tycker att han har influerat mitt eget skrivande på ett väldigt uppenbart sätt. 

Kazuo Ishiguro kom till Storbritannien 1960

Japansk-brittiske Kazuo Ishiguro föddes 1954 i Nagasaki i Japan. Familjen flyttade till Storbritannien 1960.

Ishiguro har studerat engelska vid University of Kent och University of East Anglia. 1982 blev han brittisk medborgare. Efter skolan jobbade Ishiguro ett tag för en välgörenhetsorganisation där han hjälpte hemlösa. Det var vid den tiden, mitten av 80-talet, han träffade sin blivande hustru, Lorna MacDougall – en socialarbetare.

Författaren bor i London tillsammans med hustrun och dottern Naomi.

Nobelpristagaren berättar för Expressen att han var ensam i hemmet i norra London när nyheten kom, eftersom hans hustru hade åkt till frisören för att färga håret.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS MER: Jens Liljestrand: En Kafka för vår tid


Kazuro Ishiguro har vid sidan av författarskapet varit en flitig samhällsdebattör. Efter att britterna röstat för brexit, EU-utträdet, skrev han en debattartikel i Financial Times där han bland annat frågade sig om britterna valt att rösta på främlingshat.

Ishiguro är också för en andra omröstning om ett "brexit light", där britterna tillåter EU-medborgare fri rörlighet i landet mot att britterna får fortsatt tillgång till handeln på EU:s inre marknad.


LÄS MER: Recension av Kazuo Ishiguros "Nocturner" 

https://twitter.com/FaberBooks/status/915948442245107712

Kazuo Ishiguro har skrivit åtta böcker

Kazuo Ishiguro har skrivit åtta böcker, och är mest känd för romanen "Återstoden av dagen", som också filmatiserats med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Boken finns bland annat att läsa via Storytel och den beskrivs så här:

"Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig i väg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism."

Kazuo Ishiguros senaste bok "Begravd jätte" kom ut 2015. I den utforskar författaren hur "minnet förhåller sig till glömska, historia och samtiden, och fantasi och verklighet".


LÄS MER: Recension av Kazuo Ishiguros "Begravd jätte" – en "magiskt banal roman"


Sara Danius: "Mycket enkelt"

Svenska Akademiens ständiga sekreterare säger att det var "mycket enkelt" att välja Kazuo Ishiguro som Nobelpristagare.

– Mycket enkelt, han är en utsökt romanförfattare som redan tidigt utvecklade en egen still, och den känner man igen ganska snabbt. Det är en återhållen stil som inte söker några effekter. Det är en nästan mjuk, och samtidigt sträng, stil, säger Sara Danius i Expressen TV.

Sara Danius fortsätter:

– Ishiguro är intressant på flera sätt. Hans romaner handlar om förhållandet mellan nuet och det förflutna. Han utgår alltid från en enskild individ som han sen sätter in i ett större sammanhang. Med sin diskreta, koncisa prosa frammanar han ett drama som ligger i det förflutna. Det intressanta är kontrasten mellan det han berättar om, och den tillbakahållna prosan.


LÄS MER: Recension av Kazuo Ishiguros "Never let me go"


Därför valdes Kazuo Ishiguro

Sara Danius säger att Kazuo Ishuguro är som en blandning mellan författarna Jane Austen och Franz Kafka.

– Om man blandar dem får man Ishiguro i ett nötskal, säger Sara Danius.

Vidare berättar Sara Danius om processen där de väljer vem som ska tilldelas priset. Det handlar om kvalitet, och:

– Vi har Nobels testamente att utgå ifrån. Där står det att vi ska ge priset till någon som skriver det utmärkta i idealisk riktning. Vi letar efter en person med ett livsverk, det behöver inte vara avslutat, men ett stort livsverk. Det andra är att personen ska ha kunnat göra något nytt, eller har en helt egen stil.

https://twitter.com/Jarfallabibl/status/915896739864940545

Via Kazuo Ishuguros Facebook-sida har hans publisher gratulerat författaren med ett kortfattat meddelande:

"Grattis till Kazuo Ishiguro – han vann Nobelpriset i litteratur i morse.

Kazuo Ishiguro var inte favorittippad

Även japanska medier rapporterar om Nobelpristagaren i litteratur. Japan har ju fått priset tidigare genom Kenzaburo Oe (1994) och Yasunari Kawabata (1968). Men man gläder sig  även över den japanfödde Ishuguros utmärkelse.

Nyhetskanalen NHK News konstaterar att Svenska akademin berömmer den känslomässiga kraften i Ishuguros verk, och noterar att han besökte Japan officiellt senast 2011.


https://twitter.com/nhk_news/status/915909140974833666

Kazuo Ishuguro har inte varit favorittippad hos spelbolagen. Att just han tilldelas priset ses lite som en kompromiss mellan ett "konservativt" beslut, och något nytänkande.

– Han är både Japan och britt, han har rört sig mellan de här två världarna, Asien och Europa. Hans författarskap är postmodernistiskt. Det handlar mycket om minne, exil ... det finns också ett fantasyinslag, säger litteraturvetaren Ulrika Kärnborg i Expressen TV.

– Det är väldigt poetiskt, men så finns det här spänningsbyggande, thrillerkänslan, som i bra japanska skräckfilmer, att man väntar på att något läskigt ska hända.

– Jag har inte sett honom på några listor. Om man går tillbaka lite i tiden, sju-åtta år tillbaka, brukade han poppa upp ganska frekvent, säger Kärnborg.

"Det blev dödstyst"

– Det var dödstyst i börssalen när tillkännagivandet kom, ingen sa något, säger Expressens kulturchef Karin Olsson på plats där prisvinnaren tillkännagavs.

"Förvånad på ett avslaget sätt"

– Nils Forsberg, kritiker i Expressen:

– Jag är förvånad på ett lite avslaget sätt.

Maria Edström, också hon kritiker i Expressen:

– Det var onekligen förvånande, det var just en sådan sidsteppning som Akademien kunde göra.


Kazuo Ishiguro

"Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki i Japan och kom till England vid fem års ålder. Han har skrivit flertalet romaner, bland andra 'Berg i fjärran' (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, 'Konstnär i den flytande världen' (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, 'Återstoden av dagen' (1989), vinnare av Bookerpriset och 'Never let me go' (2005). Efter tio år utan en ny roman kom 2015 'Begravd jätte'.

Kazuo Ishiguros verk har översatts till mer än tjugo språk. 'Återstoden av dagen' blev en internationell bestseller (bara på engelska har den sålts i över en miljon exemplar) och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson."


Källa: Kazuo Ishiguros svenska förlag Wahlström & Widstrand.

"En riktigt bred Nobelpristagare"

Håkan Bravinger, författare och förläggare, till SVT Nyheter: 

– Han är fortfarande ung, 62 år, men en stor författare. En riktigt bred Nobelpristagare i år.

– En melankolins mästare har fått Nobelpriset i litteratur, säger DN:s kulturchef Björn Wiman om valet.


De tio senaste vinnarna av Nobelpriset i litteratur

Doris Lessing, 2007.

Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2008.

Herta Müller, 2009.

Mario Vargas Llosa, 2010.

Tomas Tranströmer, 2011.

Mo Yan, 2012.

Alice Munro, 2013.

Patrick Modiano, 2014.

Svetlana Aleksijevitj, 2015.

Bob Dylan, 2016.


JENS LILJESTRAND: Efter Bob Dylan känns Nobelbingot poänglöst


https://www.instagram.com/p/BZ3TexonaC4/?hl=en&taken-by=expressen

De får också Nobelpris 2017

Fredspriset: Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican. Läs mer här.

Fysikpriset: Trio upptäckte gravitationsvågor. Läs mer om pristagarna och motiveringen här.  

Medicinpriset: De upptäckte hur vår inre klocka fungerar och varför det är jobbigt att arbeta natt. Läs mer om priset och pristagarna här.

Kemipriset: De får priset för att ha avbildat livets molekyler. Läs mer om motiveringen och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.

Har du tänkt läsa något av årets Nobelpristagare?