Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilken tröja säljer ni nästa gång, Rebecca & Fiona?

Fiona FitzPatrick och Rebecca Scheja, eller Rebecca & Fiona, sommarpratade den 8/8. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Andy Warhols konstverk "Hammer and Sickle", 1977. Foto: Andy Warhol

Rebecca & Fiona fick hård kritik efter att ha uppträtt i en T-shirt prydd med hammaren och skäran.

Hanna Johansson ser den historiska bakgrunden till duons tröjval. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | HAMMAREN OCH SKÄRAN. Året var 1976 och Andy Warhol nyss hemkommen från en resa till Italien. Där hade han blivit förtjust i ett graffitimotiv som dök upp gång på gång, sprejat på olika platser i städerna: hammaren och skäran. 

Medan symbolen betydde en sak i Sovjetunionen hade den, ansåg han, en helt annan laddning i USA, med kalla kriget i full svang. 

Väl hemma skapade han screentryckssviten "Hammer and Sickle". 2007 såldes en av bilderna i serien för nästan 4 miljoner dollar på auktionshuset Christies. Ironin undgick förhoppningsvis inte någon.

Nu har hammaren och skäran aktualiserats i Sverige efter att Fiona FitzPatrick – ena halvan av DJ-duon Rebecca & Fiona, vars Sommar i P1-avsnitt sändes i går – bar en T-shirt med sådant motiv under en spelning på Pride. Mot bakgrund av kommunistiska regimers behandling av HBTQ-personer väckte klädvalet rättmätig ilska på sociala medier, och FitzPatrick bad snabbt om ursäkt.

 

LÄS MER – Dag Granath: Så blev Sovjet-symbolen modevärldens favorit 

 

Men diskussionen fortsatte bland personer som var missnöjda med denna odramatiska utgång, och frågade retoriskt: Skulle en artist kunna uppträda med ett hakkors på kläderna?

Faktum är att exakt det redan har hänt. På 70-talet blev nämligen hakkors ett modestatement som splittrade punkscenen. Den judiske punkikonen Malcolm McLaren sålde hakkorströjor i klädbutiken han drev tillsammans med Vivienne Westwood; det var för honom den ultimata provokationen, det mest tänkbart barnsliga upproret.

Alla delade inte den upplevelsen. Journalisten och new wave-artisten Vivien Goldman skriver om punkmodet i The Guardian: "Som barn till flyktingar från Nazityskland hade jag sett koncentrationslägerssiffror på mina föräldravänners armar. Hakkors fick mig att må illa, fastän jag intalade mig att punkarna bara bar dem för att jävlas med sina föräldrar."

Designern Gosha Rubchinskiy, känd för sina tröjor med hammaren och skäran-tryck, verkar resonera ungefär som McLaren när han i en intervju förklarar att symbolen för honom är ironisk. Modejournalisten Anastasiia Fedorova, däremot, är inne på Goldmans spår när hon skriver om hur man aldrig kan friställa symbolen från dess blodiga historia.

 

LÄS MER – Dag Granath: Jag vill problematisera hammaren och skäran i modet – inte förbjuda den 

 

Båda delar erfarenheten av att växa upp i Sovjetunionens skugga, liksom McLaren och Goldman båda växte upp som judar med Förintelsen i smärtsamt färskt minne. Krasst kan man väl konstatera att den som har en tröja att sälja verkar se med blidare ögon på vissa motiv.

På tal om att sälja tröjor designade Rebecca & Fiona år 2013 en T-shirt med överstruket hakkors. Den ingick i en kollektion från klädmärket Faggot Apparel, startat av duons mångårige stylist Tommie X efter att lagarna mot "homosexuell propaganda" trädde i kraft i Ryssland. 30 procent av försäljningsöverskottet gick till Civil rights defenders, som bland annat arbetar med HBTQ-personers rättigheter i forna Sovjetstater.

Den tröjan går inte att köpa längre. Men rent PR-mässigt kanske det är dags för lite ny merch. Ni får själva fundera ut vad den skulle kunna tänkas föreställa. 

 

Hanna Johansson är medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!