Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vilken skitreligion styr över Facebook?"

Expressen Kultur-medarbetaren och författaren Nina Lekander har tröttnat på Facebooks skenhelighet. Foto: RFSU/Skärmavbild
"Vad är det för jävla skitreligion, sunkmoral eller halvslumrande perukstockar som styr här? Hur ser FB på konst?" Foto: Daniel Ivarsson
"På en av RFSU:s bilder kunde skymtas en enda ensam kvinnlig bröstvårta. Den knoppen var alltså droppen som fick bägaren … en bägare som redan är breddfull med såväl nakna kvinnokroppar som avhuggna huvuden." Foto: Daniel Ivarsson

Nina Lekanders text om sex på ålderns höst censurerades av Facebook på grund av en bröstvårta.

Men bilder på skrevande kvinnosköten går uppenbarligen bra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På påskafton publicerades artikeln "Det tog mig 54 år att få ett orgiastiskt sexliv", på nätet illustrerad med fyra föga porriga foton på något rynkiga kärlekspar. Redan i ottan mejlade Gabi Gleichmann och hurrade, vilket gav mig mod nog att göra reklam för den på Facebook och jag inhöstade malligt ännu fler glada gillanden.

Men å själva Kristi uppståndelsedag dog mitt beskedliga evangelium via ett meddelande i förrädiskt vänlig ton: "Vi begränsar visning av nakenhet." Och naturligtvis tar "vi" bort "innehåll som hotar om eller förespråkar sexuellt våld". Man ber mig vidare läsa Facebooks "gemenskapsregler" och om hur "du tar bort innehåll från din tidslinje". Vilket alltså redan var gjort.

 

LÄS MER: Det tog mig 54 år att få ett orgiastiskt sexliv

 

En ensam bröstvårta

På en av RFSU:s bilder kunde skymtas en enda ensam kvinnlig bröstvårta. Den knoppen var alltså droppen som fick bägaren … en bägare som redan är bräddfull med såväl nakna kvinnokroppar som avhuggna huvuden, och som vi köpta, sålda och enligt dagens SvD även hudfärgssorterade användare har allt mindre kontroll över. Det hela är djupt stötande för att inte säga kränkande, tillika löjeväckande:

För var går gränserna? Vad är det för jävla skitreligion, sunkmoral eller halvslumrande perukstockar som styr här? Hur ser FB på konst? Själv har jag två gånger postat Courbets målning "L'origine du monde", ett skrevande kvinnosköte, utan att ha blivit bannad av företaget. Och jag noterar att den kreativa gruppen "Fittorna mitt ibland oss" faktiskt får finnas med bilder på allt från ekivoka queerskulpturer till fittliknande aprikoser och frallor.

 

LÄS MER: Facebook har kapat det offentliga samtalet

 

Hinner de sudda allt?

Man frågar sig: När är det dags för exodus i stor skala? När ska vi vuxna användare följa de unga och hitta andra communities?

Nåväl. Ännu får jag mejl och meddelanden som frågar "Var får jag tag i texten?", varvid jag länkar till Expressen Kultur, varvid bilderna åter dyker upp på FB. Återstår att se om de – eller detta ansiktslösa "vi" – hinner gå in och sudda där också. Samt om jag borde ångra det supersura fejs som jag skickade i retur.

Kanske skulle jag leende ha tackat för uppmärksamheten?

Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du ibland få se en bröstvårta.