Ebbot Lundberg. Foto: DAVID SICAEbbot Lundberg. Foto: DAVID SICA
Ebbot Lundberg.  Foto: DAVID SICA
Therese Bohman. Foto: GÖRAN SEGEHOLMTherese Bohman. Foto: GÖRAN SEGEHOLM
Therese Bohman.  Foto: GÖRAN SEGEHOLM
Alexandra Pascalidou. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMAlexandra Pascalidou. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Alexandra Pascalidou.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilka lag hejar kultureliten på?

Publicerad

Inför dagens derby har Marcus Bornlid Lesseur tagit reda på kulturprofilernas favoritlag.

I dag är det dags för årets första fotbollsderby i Stockholm. 

Lagen som ska göra upp på Friends Arena är AIK och Hammarby IF – två lag som båda åtnjuter stor support bland personer verksamma i den svenska kultursektorn. 

Alla författare, musiker och poeter värda namnet har ju ett favoritlag som de stöder i vått och torrt. Och med anledning av derbyt har vi sammanställt en lista över några av dessa kärleksaffärer mellan sport och kultur. 

 

Stig Larsson. Foto: OLLE SPORRONG

 

Läs mer: Är sporten vår tids gladiatorspel? 

 

Stig Larsson, Djurgårdens IF

Det fullkomligen dräller av individer i kultur-Sverige som mer än gärna sjunger för gamla Djurgår’n. Vissa av dem får till vardags betalt för att sjunga – som sångfåglarna Tommy Körberg och Joakim Thåström – och andra förtjänar sitt levebröd som författare. Jan Guillou, Klas Östergren och Stig Larsson är tre av de mer namnkunniga i den andra kategorin.   

 

Dick Harrison. Foto: SANNA DOLCK

 

Dick Harrison, Malmö FF

Det är ju tacksamt att vara Malmö FF-supporter dessa dagar – när laget vann Allsvenskan i fjol så var det för 101:e gången i raden. 

Att Björn Ranelid och Filip Hammar är fans av laget är välbekant, men vi kan härmed göra det exklusiva avslöjandet att även historieprofessorn Dick Harrison, som till vardags startar gräl på Lunds universitet, tillhör den glada supporterskaran. 

 

Samuel Fröler. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

 

Samuel Fröler, Kalmar FF

Kalmar FF har haft det lite tuff i Allsvenskan på sistone, och man kan anta att den nyans av klagan som alltid legat latent i laghymnen ”Röda dagar framför oss” nu äntligen har fått tillfälle att veckla ut sig över Guldfågeln Arenas sällan välfyllda läktare. 

Som tur är kan kalmariterna trösta sig med att de har skärgårdsdoktorn Samuel Frölers stöd. 

 

Alexandra Pascalidou. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

 

Alexandra Pascalidou, AIK

Inget lag har tillbringat fler säsonger i Allsvenskan än AIK – och inget svenskt lag kan förmodligen ståta med fler kulturprofiler bland sina supportrar. 

Kanske är det Firman Boys som lockar, kanske är det ”Norra Stå”. Bland fansen återfinns hursomhelst starka namn som Alexandra Pascalidou, Alex Schulman, Dogge Doggelito och Niklas Strömstedt

 

Marianne Lindberg De-GeerFoto: MICHAELA HASANOVIC

 

Marianne Lindberg De Geer, Hammarby IF

Marianne Lindberg De Geer är en hängiven Hammarbyare, liksom även Alexander Skarsgård och Mikael Persbrandt, vilka ibland går att beskåda på Tele2 Arena. 

Om de dyker upp på måndagens derby är i skrivande stund ej klarlagt. 

 

Therese Bohman. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

 

Therese Bohman, IFK Norrköping

Efter nästan ett decennium under vilket de vadade i mörkret i Superettan har IFK Norrköping – alternativt Peking eller Snoka, om man så vill lyckats hålla sig kvar på Allsvenskans olympiska höjder i sju år, vilket man kan förmoda är till stor glädje för fansen Plura Jonsson, Johan Croneman och Therese Bohman

 

Sture Allén. Foto: LENNART REHNMAN

 

Sture Allén, IFK Göteborg

Trots Sara Danius basketintresse tycks inte Svenska Akademiens ledamöter framför allt ha just det gemensamt att de dyrkar sport över allt annat. 

Det finns dock undantag – språkforskaren Sture Allén är ett stort fotbollsfan, och har ett särskilt gott öga till IFK Göteborg. Denna uppskattning av "Änglarna" delar han för övrigt med Joel Alme och Tomas von Brömssen

 

Morgan Alling.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

Morgan Alling, Örgryte IS

Av någon anledning hejar Morgan Alling på Örgryte IS. Det gör även Stampen-mannen Peter Hjörne

 

Läs mer: Läktarhatet kan vara renande för själen

 

Ebbot Lundberg.Foto: TV4.

 

Ebbot Lundberg, Gais

”Jag vet vilken dy hon varit i” sjunger ibland det svenska nationalhelgonet Håkan Hellström. Den här skribentens gissning är att han syftar på stackarna i Gais, som har suttit fast i Superettan sedan 2013. Men så länge Göteborgslaget åtnjuter Håkans och Ebbot Lundbergs gunst finns det kanske ändå hopp laget.  

Relaterade ämnen
Marcus Bornlid Lesseur
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag