Maria Källsson är VD för Bok och Bibliotek. Foto: OLA KJELBYEMaria Källsson är VD för Bok och Bibliotek. Foto: OLA KJELBYE
Maria Källsson är VD för Bok och Bibliotek.  Foto: OLA KJELBYE
Bokmässans ledning har inga planer på att porta Nya Tider från årets Bokmässa. Foto: ANNA HALLAMSBokmässans ledning har inga planer på att porta Nya Tider från årets Bokmässa. Foto: ANNA HALLAMS
Bokmässans ledning har inga planer på att porta Nya Tider från årets Bokmässa. Foto: ANNA HALLAMS

"Viktigt att inte låta sig utpressas"

Publicerad

Bokmässans vd Maria Källsson tycker inte att förlagens kritik är skäl att tacka nej till Nya Tider.

– Särskilt inte när det sker publikt.

Pressen på Bokmässan att ompröva sitt beslut om den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan ökar.

I går kunde Expressen Kultur rapportera att Bonnierförlagen har fört ”intensiva” samtal med mässans ledning, där förlagsgruppen har uppmanat dem att stänga porten för Nya Tider. Detta sedan Expo avslöjat att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, står bakom en video där tittarna att göra hembesök hos journaliste. 

Dagens Nyheters har även berättat att Natur och Kultur i ett brev frågat de mässansvariga hur de resonerar kring videon.

Håkan Rudels, Bonnierförlagens VD, sa att det inte var helt uteslutet att Bonnierförlagen kunde tänkas dra sig ur årets mässa om Bokmässan inte omprövade sitt beslut. Expressen Kultur kunde även rapportera att Norstedts var kritiska till Nya Tiders närvaro under mässan.

 

Läs mer: Ida Ölmedal: Därför har Bokmässan ansvar för högerextremas yttrandefrihet 

 

Nya tider kommer inte portas

Nu svarar Maria Källsson, VD för Bok och Bibliotek, som arrangerar Bokmässan ihop med Svenska Mässan, på förlagens kritik.

Skulle du säga att er syn på Nya Tider har förändrats sedan Expos avslöjande?

– Naturligtvis såg vi filmen och gjorde en bedömning av den, och vi lät också experter titta på den för att hjälpa oss att komma fram till på vilket sätt den var relaterad till vår utställare. 

– Den granskningen visade inte på att något brott hade begåtts, eller att kopplingen till Nya Tider var sådan att vi i dagsläget skulle porta dem. Men vi kommer att följa den här frågan länge. Och saker och ting kan förändras fram tills mässan. 

Natur och Kultur har ställt ett antal frågor till er om hur ni ska förhålla er till det här avslöjandet. Kommer ni att vidta några åtgärder, frånsett att ni kommer att ”följa frågan”?

– Mig veterligen finns det ingen polisanmälan eller något brott att rapportera, så i dagsläget, om det vore bokmässa i dag, skulle vi stå fast vid vårt tidigare beslut. 

 

Läs mer: Jens Liljestrand: "Bokmässan är ett slagfält där alla behövs" 

 

Bokmässan är ingen åsiktspolis

Ni har ju befunnit er i samtal med Bonnierförlagen om den här frågan. Finns det fler förlag eller utställare som har försökt förmå er att porta Nya Tider?

– Vi har en kontinuerlig kontakt med förlagen som ställer ut hos oss, och det är klart att den här frågan har dykt upp, och att vi har diskuterat den med våra kunder. 

– För det är ju en oerhört svår fråga för vår tid. Vi står upp för demokratin och för yttrandefrihet och öppenhet, så hur ska vi då förhålla oss till antidemokratiska krafter? Men vi tror inte på modellen att stänga dem ute och låtsas som om de inte finns. Vi är en plattform för olika åsikter, vi är inga åsiktspoliser, så vi tillåter alla åsikter inom lagens ram.

Ett flertal aktörer har valt att ställa in sin medverkan på mässan på grund av Nya Tider. Vad skulle hända med mässan i förlängningen om de stora bokförlagen skulle välja att dra sig ur hädanefter?

– Det är klart att om förlag väljer att hoppa av så påverkar det mässan, och jag måste respektera argumenten som förlagen för fram. Men jag tror på den öppna arenan som det bästa sättet att bemöta intolerans och rasism. Så vi står fast vid vår modell. Bokmässan har funnits i drygt 30 år och det har stormat förr, men Bokmässan finns kvar. 

Alla borde tro på Bokmässans modell

Bonnierförlagen inte helt stängt dörren för att de – om de inte får sin vilja igenom i fråga om Nya Tider – att de eventuellt kan tänka sig att dra sig ur mässan. Skulle det inte vara en enorm smäll för mässan?

– Det är klart att det skulle få konsekvenser. Men då blir det ju ännu viktigare att inte låta sig utpressas. 

Kan du se en problematik i att resursstarka aktörer som Bonnierförlagen försöker påverka vilka som får ställa ut på mässan eller inte?

– Det är klart att det finns en problematik i det. Och det vore väldigt olyckligt om man lät en enda högerextrem aktör splittra oss som tror på demokratin och allas lika värde. 

– Jag tycker att vi i stället ska gå samman och tro på Bokmässans modell, och ta den här kampen mot högerextremism. Det är verkligen min uppmaning till de här förlagen. 

Men vad anser du om deras ganska publika påtryckningar att få er att ändra ert beslut?

– Vi har varit väldigt tydliga med vår ståndpunkt, och vi har för avsikt att stå fast vid den, om det inte tillkommer mer komplikationer som gör att den här utställaren inte kan vara kvar. 

– Men att våra förlag pressar på, det är inte skäl nog för oss att säga nej till dem. Och särskilt inte när det sker publikt.

 

Bokmässans linje gällande intoleranta åsikter

"För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter, av olika ideologiskt ursprung, kommer även i framtiden att vara representerade. Vi anser att det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas."

”Vi accepterar inte brott på mässan. Vi accepterar inte heller utställare om vi bedömer att det finns en risk för brott på mässan. Vi ser extra allvarligt på vålds- och hatbrott.”

Marcus Bornlid Lesseur
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag