Reellt hot mot Vilks. Foto: - -
Reellt hot mot Vilks. Foto: - -

Vikten av Vilks

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer fortsätter debatten om Vilks och Jamtliutställningen.

Nej Fredrik Söderling, DN (23/8) och Ulrika Stahre i Aftonbladet (23/8), jag har inte jämfört Pussy riots domar med det som händer Vilks. Jag har jämfört de självsäkra påståendena om att de religiösa i respektive land är kränkta.

Men i Lars Vilks fall finns det ännu inget nytt verk som kan kränka någon.

Och vad jag vet är det inte straffbart att medverka i sammanhang som tillkommit i laga ordning (Vilks besök i USA). Om, säg, Janne Josefsson i Uppdrag granskning, skulle medverka i en antimuslimsk konferens, till exempel hålla ett tal som ännu inte offentliggjorts, skulle han då avstängas från andra uppdrag?

Lars Vilks har rätt att undersöka det han är intresserad av, så länge det inte är olagligt. Vilks lämnar inte, som merparten av Sveriges politiska instanser och partier, walkover till Sverigedemokraterna. Dessa är uppe i 8,7 procent nu, i stigande. Och det vill jag påstå beror enbart på den svenska undfallenheten och ivern att inte stöta sig med någon i rädsla för att förlora röster. Och det är det precis vad som händer nu.

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

 

UPPDATERAD 120824: Ett stycke i det ursprungliga debattinlägget har tagits bort pga av att källan till citaten av Henrik Zipsane, landsantikvarie och chef för Jamtli, inte är trovärdig.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag