Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vikten av Vilks

Reellt hot mot Vilks.
Foto: - -

Marianne Lindberg De Geer fortsätter debatten om Vilks och Jamtliutställningen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nej Fredrik Söderling, DN (23/8) och Ulrika Stahre i Aftonbladet (23/8), jag har inte jämfört Pussy riots domar med det som händer Vilks. Jag har jämfört de självsäkra påståendena om att de religiösa i respektive land är kränkta.

Men i Lars Vilks fall finns det ännu inget nytt verk som kan kränka någon.

Och vad jag vet är det inte straffbart att medverka i sammanhang som tillkommit i laga ordning (Vilks besök i USA). Om, säg, Janne Josefsson i Uppdrag granskning, skulle medverka i en antimuslimsk konferens, till exempel hålla ett tal som ännu inte offentliggjorts, skulle han då avstängas från andra uppdrag?

Lars Vilks har rätt att undersöka det han är intresserad av, så länge det inte är olagligt. Vilks lämnar inte, som merparten av Sveriges politiska instanser och partier, walkover till Sverigedemokraterna. Dessa är uppe i 8,7 procent nu, i stigande. Och det vill jag påstå beror enbart på den svenska undfallenheten och ivern att inte stöta sig med någon i rädsla för att förlora röster. Och det är det precis vad som händer nu.


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se


UPPDATERAD 120824: Ett stycke i det ursprungliga debattinlägget har tagits bort pga av att källan till citaten av Henrik Zipsane, landsantikvarie och chef för Jamtli, inte är trovärdig.