Obeslöjade sanningssägare. Engström, Heidenstam och Fröding.
Obeslöjade sanningssägare. Engström, Heidenstam och Fröding.

Vikten av att värma fiskar

Publicerad
Uppdaterad
Karin Olsson introducerar Expressens nya satirpris Ankan.
Diktatorns hantlangare knäckte i somras fingrarna på den syriska satirtecknaren Ali Ferzat. Så snart han hade kvicknat till ritade han efter bästa förmåga ett självporträtt från sjuksängen. Den bandagerade Ferzat kisar där genom ett igenmurat öga och ger långfingret.
Hade de huggit armarna av honom hade han förmodligen gjort en fuck you-teckning med munnen. Satiren har alltid varit en murbräcka för yttrandefrihet och pressfrihet, en sanning som befästs under den arabiska våren.
Men en demokrati behöver förstås också sina satiriker. Småpåvarna, kotterierna, fundamentalisterna och den idiotiska samtiden måste alltid få sina fiskar varma. Det visste August Strindberg , som nu firas 100 år efter sin död. Röda rummet, en vällustig slakt på allt från barnsliga bohemer till statens absurda byråkrati, blev både hans litterära genombrott och betecknande för 80-talisterna som ville föra upp samhällsproblem till ytan.

Även Expressen Kulturs satirspalt sedan 20 år, Ankan, söker sina ämnen i den svenska dammen. Så gott som varje söndag rullar litteraturkritikern Nils Schwartz något eller någon i tjära och fjädrar, senast författaren Bengt Ohlsson och hans pamflett mot kulturvänstern. Annars för satiren en tynande tillvaro i dagspressen, för att i stället blomstra i andra forum, som till exempel serievärlden.
Men något säger det om satirens och humorns status i Grönköping, för att tala med  Albert Engström, att jag inte har förmått hitta ett enda renodlat satirpris, medan det finns upp emot 200 litteraturpriser. Det känns därför som att det är hög tid för Expressen att gripa in.

Vi delar sedan länge ut priser för kulturjournalistik, teater, ungkultur och musik, men instiftar i år även Ankan, ett genreöverskridande satirpris.
Vinnaren får en nygjord statyett av Marianne Lindberg De Geer, en konstnär sällsynt skicklig på att förena humor med allvar, vilket ju också är en god satirikers främsta kännetecken.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag