Vikingastrid. Foto: Ronny JohannessonVikingastrid. Foto: Ronny Johannesson
Vikingastrid. Foto: Ronny Johannesson
Moderna vikingar på marknad i Fotoviken 2003. Foto: Lasse SvenssonModerna vikingar på marknad i Fotoviken 2003. Foto: Lasse Svensson
Moderna vikingar på marknad i Fotoviken 2003. Foto: Lasse Svensson
Johan Hegg i Amon Amarth Foto: Gary WolstenholmeJohan Hegg i Amon Amarth Foto: Gary Wolstenholme
Johan Hegg i Amon Amarth  Foto: Gary Wolstenholme

Vikingar i vänsterled på opinionssidorna

Publicerad

Björn Barr kommenterar förra veckans mest aparta kulturdebatt om death metal och vikingadyrkan.

Plötsligt var de bara där. Ett hundratal vikingar med spjut, hjälmar och praktfulla skägg intog gräsplätten vid Sjöhistoriska museet i Stockholm i helgen. Kontrasten mellan de grova linnetälten och Gärdets strama husfasader påminde om vad de irländska munkarna måste ha känt när de såg drakskeppen torna upp sig vid horisonten för 1 200 år sedan: en förvåning som snabbt förbyttes i stegrande skräck.

Dagens vikingar är betydligt fredligare. Svärden har rundslipade eggar och människobloten lyser helt med sin frånvaro.

 

Men som förra veckans mest aparta kulturdebatt visar - där Arbetets kulturredaktör Jonna Sima ondgjorde sig över att SvD:s ledarskribent Ivar Arpi lyssnar på det vikingainspirerade death metal-bandet Amon Amarth - är vår fornnordiska historia inte helt oproblematisk att närma sig. Myten om en obefläckad ur-nation, där odalbonden plöjde jorden medan vikingen härjade i österled, lever i högsta välmåga bland högerextrema grupperingar.

Att vara intresserad av vikingatiden är förstås ingen politisk bekännelseakt, vare sig för ledarskribenter eller för metalband. En av dem som frivilligt svidar om till kjortel förklarade för mig att diskussionen lever bland entusiasterna. De har till och med delat upp lägret utifrån politisk hemvist - en del för "högervikingar", och en del för alla andra.

Så kan man också värna vår historia från politiska ockupanter.

 

FOTNOT. Efter publiceringen av den här texten har arrangörerna till "Skeppen kommer" hört av sig och dementerat att lägret skulle vara uppdelat utifrån politisk tillhörighet. Det ena lägret bestod av boende och säljare, det andra av krigare, enligt arrangören Niclas Axelsson.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag