Vikingar i vänsterled på opinionssidorna

Vikingastrid.
Foto: Ronny Johannesson
Moderna vikingar på marknad i Fotoviken 2003.
Foto: Lasse Svensson
Johan Hegg i Amon Amarth
Foto: Gary Wolstenholme

Björn Barr kommenterar förra veckans mest aparta kulturdebatt om death metal och vikingadyrkan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Plötsligt var de bara där. Ett hundratal vikingar med spjut, hjälmar och praktfulla skägg intog gräsplätten vid Sjöhistoriska museet i Stockholm i helgen. Kontrasten mellan de grova linnetälten och Gärdets strama husfasader påminde om vad de irländska munkarna måste ha känt när de såg drakskeppen torna upp sig vid horisonten för 1 200 år sedan: en förvåning som snabbt förbyttes i stegrande skräck.

Dagens vikingar är betydligt fredligare. Svärden har rundslipade eggar och människobloten lyser helt med sin frånvaro.


Men som förra veckans mest aparta kulturdebatt visar - där Arbetets kulturredaktör Jonna Sima ondgjorde sig över att SvD:s ledarskribent Ivar Arpi lyssnar på det vikingainspirerade death metal-bandet Amon Amarth - är vår fornnordiska historia inte helt oproblematisk att närma sig. Myten om en obefläckad ur-nation, där odalbonden plöjde jorden medan vikingen härjade i österled, lever i högsta välmåga bland högerextrema grupperingar.

Att vara intresserad av vikingatiden är förstås ingen politisk bekännelseakt, vare sig för ledarskribenter eller för metalband. En av dem som frivilligt svidar om till kjortel förklarade för mig att diskussionen lever bland entusiasterna. De har till och med delat upp lägret utifrån politisk hemvist - en del för "högervikingar", och en del för alla andra.

Så kan man också värna vår historia från politiska ockupanter.


FOTNOT. Efter publiceringen av den här texten har arrangörerna till "Skeppen kommer" hört av sig och dementerat att lägret skulle vara uppdelat utifrån politisk tillhörighet. Det ena lägret bestod av boende och säljare, det andra av krigare, enligt arrangören Niclas Axelsson.