Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Underskatta inte era tittare, SVT

Skylten utanför TV-huset i Stockholm.

Efter hård kritik har SVT valt återuppliva de populära boktipsen i ”Go'kväll”. 

Victor Malm tror dock att man gör felaktiga antaganden om vad tittarna vill ha.   

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I september förra året tog SVT beslutet att göra sig av med sin mest inarbetade och breda litteraturbevakning, kritikern Ingalill Mosanders boktips i ”Go'kväll” som nådde 800 000 tittare varje vecka, vilket fick hård kritik av min kollega Daniel Sjölin (9/9 2019). 

Anledningen bakom beslutet? Föryngring, eller förnyelse, eller för att man ville avspegla ”förändrade medievanor hos den vuxna publiken” bättre, som programmets ansvarige utgivare Bengt Strömbro uttryckte saken när han svarade på kritiken (10/9 2019).

Men han underströk också att man ville ”utveckla formerna för [sitt] läslustbejakande innehåll”, en formulering som nog får räknas som förra årets lökigaste managementklyscha. Nu har vi resultatet. Utvecklingen visade sig innebära att delvis vika sig för kritiken. Enligt ett pressmeddelande kommer ”Go'kväll” börja bjuda på ”boktips och läsinspiration” igen från och med i morgon. 

Precis vad ”läsinspiration” innebär vet jag inte, men jag ser något glättigt, mysigt och småförfärligt – typ en kopp te, levande ljus, kanske en angenäm katt – framför mig. Men för all del, kör! Behöver människor inspiration för att göra något så mänskligt grundläggande som att läsa en bok är det väl så det är, jag har hört att Anders Hansens teser om att motion är bra och välgörande har haft en liknande funktion. 

Tipsen ska bli fler, kortare och rappare.

Mosander återvänder dock inte. Och kvartetten som nu ska synas i rutan – bokbloggaren Johanna Lundin, komikern Monica Lindgren, radiorösten Titti Schultz och Johan Malm, som av en händelse delar namn med mig – ser förstås lite så där mysig och småfolklig ut. Ingen av dem är kritiker, eller namn med någon tyngd i sammanhanget. Det tror jag är ett felaktigt antagande om vad tittarskaran faktiskt vill ha. Varken erfarenhet, kunskap eller auktoritet ska underskattas. 

Förvisso har boktipsen i ”Go'kväll” alltid varit ”läslustbejakande innehåll”, det har aldrig handlat om elitistiska smakdomare som redogör för berättarstrukturen i Kerstin Ekmans senaste roman, men det är ändå lätt att ställa sig frågande till denna ”förnyelse”. Tipsen ska nämligen bli fler, kortare och rappare, vilket ju rent konkret innebär att man krymper samtalet om böckerna, gör det glättigare och enklare, lägger det (ännu) närmare reklam och marknadsföring. 

Vi snackar smygbantning. 

Den stora frågan från hösten står alltså kvar. Varför väljer SVT, i motsats till de kommersiella medierna, att tunna ut samtalet om litteratur, om än lite mindre än man förut tänkt? Dessutom reses ännu en: Varför väljer man att avprofessionalisera plattformen där det fortfarande förs? 

Panelkonceptet i ”Babel” är en tänkbar modell.

Svaret är säkert något i stil med anpassning eller föryngring, men vi som ännu inte börjat prata managementnonsens, utan använder gammal vanlig svenska, föredrar nog att kalla det nivellering. 

En sådan kan dock fortfarande vägas upp. Till exempel genom att SVT väljer att satsa på litteraturen, skapar ett brett och seriöst forum för den, allra helst befriat från lättsamma tips och fåfänga författarintervjuer – panelkonceptet i ”Babel” är en tänkbar modell. Det vore smart använda skattepengar, public service på riktigt. 

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 

Bryr sig SVT om litteraturkritiken? 

Eva Beckman och Daniel Sandström i debatt om litteraturkritikens roll i SVT, med Karin Olsson som programledare.