Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Dags för fler vuxna i rummet, Kristersson

Ulf Kristersson – den vuxne i rummet?
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm om cyklism och cyklisternas plats i det offentliga rummet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Jag blev, apropå ingenting, kallad cyklist i förra veckans avsnitt av (den utmärkta) SR-podden ”P3 Klubben” och kände mig, förstås, kränkt av det nedriga och fördomsfulla tillmälet.

Det var flera år sedan jag sist satte min rumpa på en cykelsadel. Jag kommer aldrig att göra det igen. 

Jag tar mig framåt på ett förvisso privilegierat, men vuxet sätt – genom att i maklig takt sätta ena foten framför den andra. 

Cyklar är för barn, stödhjul eller inte. 

Spelar ingen roll att Stockholms stads, gissningsvis vuxna, trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) gärna kallar sig ”cykelborgarråd”. Ni hör själva.

Om det är för långt att gå hänvisar jag glatt till det välfungerande system för offentlig transport som nästan varje svensk stad erbjuder, mer känt som kollektivtrafiken. Bussar och tåg har bekväma säten, dessutom slipper man bli ovärdigt varm och svettig. 

Det är, helt och fullt, en estetisk fråga, även om jag naturligtvis håller med GP:s Mikaela Blomqvist när hon går till storms mot terrängcyklisterna som invaderar, ockuperar och fördriver fotgängare från diverse stadsnära naturreservat (GP 30/6). Än värre än dem är dock pendlarna som susar i maxfart längs Stockholms innerstadsgator, till synes mer brydda om att bräcka dumma fartrekord än elementär hänsyn och det som innan alla seders slutgiltiga förfall kallades självaktning. 

De har ju inte ens särskilt snygga ben. 

Daniel Helldén (MP) är de stockholmska cyklisternas främsta adjutant.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Och kolla på bilderna från årets upplaga av Tour de France. Idel skador, krascher och sjukhusfärder. Skiten är förenad med livsfara. ”Föräldrar som sitter och ser det här på tv kan omöjligt vilja att deras barn ska börja med den här sporten”, konstaterar Marc Madiot, stallchef för franska Groupama–FDJ. 

Lyssna på experterna!

Inga cyklister på våra gator.

Men det gör ingen. Striden om det offentliga rummet står därför mellan cyklisterna och de som framför det andra dödsbringande färdmedlet, mellan privatbilisterna som anser att cykelbanor är socialism, avgaser frihet och frälsta hojare som helst av allt vill ersätta E4 med en cykelmotorväg. Den vuxna, civilisatoriska, gyllene medelvägen – att bygga en stad för människor, inte åkdon – vill ingen beträda. Mikaela Blomqvist talar om den ”moderna människans förmåga att göra vad som helst till ett nöjesfält”, men handlar det verkligen om något som gjort sig förtjänt av beteckningen ”förmåga”?

Det hela är ju inte helt olikt 2010-talets sneakermode, den Nike-inducerade folkyran som gav en halv befolkning bortskämda barnfötter – det handlar snarast om en kultur som tar varje chans den får att hemfalla åt adolescens. Som sagt, cyklar är för barn. Sneakers också. 

”Fler vuxna i rummet”, efterlyste Ulf Kristersson när han installerades som Moderaternas partiledare 2017, men ännu har han inte lyckats göra politik av bilden, metaforen har förblivit metafor. Usel, drypande av besvikelse. Barn i vartenda rum, offentligt som politiskt, de får leka fritt, kanske får de stolar i en kommande högerregering. 

Om det blir nyval hoppas jag dock att han gör slag i bilden och kastar ut dem. 

Inga cyklister på våra gator. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. Om Mellins raseri – i mediepodden ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=86135&country_iso=se

Så stoppas Jimmie Åkesson från ”Sommar”, Lena Mellins ilska mot Nooshi Dadgostar och historien om när Diamant Salihu tog Zlatan till nya höjder. Expressens mediepodd med Karin Olsson och Magnus Alselind.