Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

SVT borde säga vem som sa ”jävla fittor”

Vänsterpartiets Ida Gabrielsson och Nooshi Dadgostar i SVT:s ”Maktspelet”.

Någon i Vänsterpartiet sa ”jävla fittor” i SVT:s dokumentär ”Maktspelet”, men bara de inblandade vet vem.

Victor Malm menar att SVT har en plikt att berätta. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Förra veckan kretsade kring en könsglosa.

SVT:s dokumentär ”Maktspelet”, som följer V och SD från Almedalen till riksdagsvalets efterspel, visade när Nooshi Dadgostar reagerade ilsket på att Vänsterpartiets kandidat inte hade fått jobbet som tredje vice talman, en post som enligt praxis var vikt åt dem, men som Socialdemokraterna ändå gav Centerpartiet. 

Scenen börjar med en harang från Dadgostar som går ur bild och avslutas med att någon säger ”jävla fittor”. 

I början av förra veckan trodde alla att det var vänsterledaren som i berättigad frustration undslapp sig könsordet, men när Expressen talade med Dadgostar nekade hon, vilket Mari Forssblad, dokumentärens upphovsperson, därefter kunde vidimera. 

När Forssblad gästade P1-podden ”Det politiska spelet” för att prata om dokumentären trodde jag dock att sanningen skulle komma. Programledaren Parisa Höglund ställde till och med en rak en rak fråga: Vem var det som sa det? 

Men Forssblad dansade åt sidan. 

”Hon [Dadgostar] har gått ut och försvarat sig. Då blir det också lite konstigt, hon säger att det inte är hon, och då ska jag på något sätt vara domaren och säga?”

Well, varför inte? Vi snackar ett invektiv, inte en dödssynd. Domen lär inte bli hård. 

Forssblad är till vardags politikreporter på SVT, hon är inte konstnärlig dokumentärfilmare. Hon vet uppenbarligen vem som sa ”jävla fittor”, men vägrar säga det. Och det är jättekonstigt. 

Det låter ju som att Forssblad är mer lojal med människorna som hon bevakar än hon är med människorna som hon bevakar dem åt. Dessutom låter det som att hon inte fullföljer sitt uppdrag: En vänsterpartist förolämpar ett annat parti och fastnar på band – ursäkta en kulturknutte, men luktar inte detta som en nyhet?

Det är inte exakt samma sak, men när Eric Fichtelius gjorde den underbara dokumentären ”Ordförande Persson” fick han, med all rätt, kritik. Göran Persson och han hade som bekant slutit ett avtal om att Fichtelius inte skulle använda det som framkom i de många intervjuerna när han arbetade som politikreporter på SVT.

Den sortens dubbla lojaliteter går inte an. Läsarna (eller tittarna) måste kunna lita på vi berättar vad vi vet, inte döljer grejer av dunkla, i värsta fall självupptagna hänsyn. Alltså bör SVT berätta hur Forssblads avtal med V och SD ser ut. 

Varför kan hon inte göra en egen nyhet på vem som egentligen sa ”jävla fittor”? 

Det är uppseendeväckande att göra en sådan fientlighet till odechiffrerbar data. 

Och en grej till. Scenen där SD internt släpper bomben om Tidöavtalets innehåll, är den verkligen autentisk? Jimmie Åkesson och gänget ser ut som Sveriges sämsta skådespelare. 


Victor Malm är kulturchef på Expressen.